nova sezona

Počelo cijepljenje protiv gripe, stiglo pola milijuna doza

30.10.2023 u 15:54

Bionic
Reading

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite danas je službeno počelo cijepljenje protiv gripe, doznaje se u ponedjeljak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koji poziva na cijepljenje rizične skupine građana

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva, a besplatno je za starije od 65 godina, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

Svi koji se žele cijepiti, a pripadaju nekoj od rizičnih skupina, trebaju se javiti obiteljskim liječnicima ili izabranim pedijatrima.

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija.

Građani koji nemaju svog liječnika o mogućnosti cijepljenja mogu se telefonom informirati u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo.

Protiv gripe moći će se cijepiti i na HZJZ-ovim punktovima za cijepljenje protiv covida.

U Zagrebu se takav punkt nalazi u Rockefellerovoj 12, gdje se bez naručivanja cijepi svake srijede od 16 do 18 sati (osim na blagdan Svih svetih 1. studenoga).

Stariji od 12 godina mogu istovremeno primiti cjepiva protiv covida i gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama, mogu se cijepiti kod obiteljskog liječnika cjepivom koje su kupile na temelju liječničkog recepta.

Stručnjaci očekuju da će ovogodišnja sezona gripe biti slična lanjskoj koja je rano počela, dugo je trajala i bila je nešto slabijeg intenziteta nego u pretpandemijskim godinama, npr. 2015./2016.