uskok u akciji

Počela je blokada Kovačevićeve imovine. Nezakonito je zaradio više od 1,9 milijuna kuna mita?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 19:34
  • Objavljeno 21.09.2020 u 19:34
Dragan Kovačević, ilustracija

Dragan Kovačević, ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću, koji je uhićen pod sumnjom da je uzeo 1,9 milijuna kuna mita, USKOK je, doznaje Telegram, odlučio blokirati gotovo svu imovinu. Naime, istražitelji sumnjaju da je ono što Kovačević posjeduje u nesrazmjeru s njegovim prihodima. U takvim slučajevima od suda se traži tzv. prošireno zamrzavanje imovine. Blokadu imovine zamjenik ravnateljice USKOK-a Tomislav Kamber najavio je još u subotu.

Okrivljeni, a ovdje je u pitanju Dragan Kovačević i evenutalno netko od članova njegove obitelji, na odluku suda imat će pravo žalbe. Bit će zanimljivo idućih dana vidjeti što će sve Kovačeviću biti zamrznuto. Uobičajeno se blokiraju vrijedne nekretnine, novac na bankovnim računima, te udjeli u tvrtkama, piše Telegram.

U imovinskoj kartici nije pak naveden stan u Ban centru, u središtu Zagreba, kojeg su policajci pretražili nekoliko sati nakon što je Kovačević uhićen. Nije isključeno da je u pitanju unajmljena nekretnina. Novinari 24sata pronašli su i stan u vlasništvu Kovačevićeve supruge što ga također nije naveo u imovinskoj kartici.

  • +1

Privođenje Dragana Kovačevića

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kao predsjednik Uprave Janafa, funkcije s koje još nije smijenjen iako je završio u istražnom zatvoru, Dragan Kovačević ima mjesečnu plaću od 25.700 kuna. Prijavio je još i 50.000 kuna godišnje zarade na predavanjima koja ih drži. Supruga mu mjesečno zarađuje nešto više od 16.000 kuna. Prema imovinskoj kartici Kovačević ima i 400.000 eura kredita.

Ipak, istražitelji sumnjaju kako svu tu imovinu nije uspio steći samo od redovnih primanja, već vjeruju da je dio imovine stekao nezakonito. Za sada mu se izravno na teret stavlja primanje 1,96 milijuna kuna što ih je kao mito navodno dobio od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka. Za uzvrat mu je Kovačević, kako tvrdi USKOK, osigurao poslove s Janafom vrijedne 40 milijuna kuna.

Zagreb: Stan Dragana Kovačevića

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Policajci koji su nadzirali Peteka pratili su ga 11. studenog prošle godine do zgrade u Slovenskoj ulici 9, gdje se sastao s Kovačevićem. Par dana ranije u banci je sa svog računa podigao je 1,96 milijuna kuna, koje je, kako tvrdi USKOK, dao šefu Janafa kao mito.

Ako sud ocjeni da je doista puno više Kovačevićeve imovine u nesrazmjeru s njegovim primanjima, sve će mu biti blokirano. Kako ju je stjecao dobit će priliku objasniti tek u nastavku postupka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!