u 81 školi

Počela eksperimentalna provedba, preko 4000 petaša danas pisalo nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika

10.10.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Ispitima iz Hrvatskog jezika u ponedjeljak je u petim razredima 81 osnovne škole počela eksperimentalna provedba nacionalnih ispita koja traje do 12. listopada

Nacionalne ispite iz hrvatskog, matematike, prirode i društva pišu učenici petih razreda iz eksperimentalnih škola od lani, dakle oni koji su prošle godine u tim školama bili četvrti razred.

Kako je Hini rekao ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, riječ je o oko 4 100 učenika. Učenici su za Hrvatski jezik imali ukupno 135 minuta, s time da je prvi dio trajao 75 minuta, a drugi 60 minuta.

U utorak, 11. listopada, petaši će pisati Matematiku, za koju imaju 75 minuta, dok će 12. listopada pisati prirodu i društvo, za koju će imati sat vremena. Ispituje se gradivo zaključno sa završetkom 4. razreda. Ispiti su isti za sve učenike u državi, provode se u matičnim školama, s početkom u 9 sati svakoga dana.

Filipović je rekao da će rezultati ispita biti do kraja listopada budući da nakon povrata ispita ocjenjivačke skupine trebaju odraditi posao ocjenjivanja.

"Nakon toga ćemo rezultate proslijediti pojedinačno učenicima, odnosno njihovim roditeljima. Nakon toga slijedi skupna analiza rezultata za svaku pojedinu školu, a do kraja godine bi trebala biti kompletna analiza listopadskog roka nacionalnih ispita, kao što već imamo pri kraju i za nacionalne ispite koji su bili u svibnju", istaknuo je.

Osim toga, nacionalne ispite pisat će i četvrti razredi iz 81 eksperimentalne škole, i to od 6. do 10. ožujka 2023. iz Hrvatskog, Matematike te Prirode i Društva. "Kad su u pitanju četvrti razredi ostajemo pri uzorku od 81 škole, iste kao i u listopadu", naglasio je ravnatelj NCVVO-a. Ostaje, kaže, isto i po pitanju načina vrednovanja - neće biti brojčanog ocjenjivanja, već četiri razine postignuća.

Ove školske godine nacionalne ispite pisat će svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka 2023. iz hrvatskog (bez eseja, samo pisani dio ispita), matematike, engleskog, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti. Ispituje se gradivo od 5. do 8. razreda.

Rezultati tih ispita neće biti kriterij upisa u srednje škole, neće ulaziti u rubriku ocjena, ali će učenicima postignuti bodovi biti evidentirani kao bilješka. Nacionalne ispite ocjenjivat će neutralni ocjenjivači izabrani putem javnog poziva, koji će proći i posebne edukacije.