blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Biciklistička tura po primorskim obroncima bila je prilika za brdski ispit, ali i uživanje u Mošćeničkoj Dragi

18.09.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Posjet Mošćeničkoj Dragi bio je začinjen sjajnom rekreativnom utrkom i MTB usponom na Učku. Još toplo more i kupanje te bicikliranje na Učku bili su odličan uvod u posezonu koja privlači brojne cikloturiste i rekreativce. Biciklistička tura po primorskim obroncima bila je prilika za pravi brdski ispit, ali isto tako i puno uživanja na i uz more. Zato i ne čudi dolazak biciklista iz Italije i Slovenije te cijele Hrvatske. U organizaciji riječkog i nadaleko poznatog Team Rodea, sve je bilo besprijekorno. Prvi biciklisti bili su na Učkoj već za sat i pol, a bilo je i puno sunca, ali i kiše i vjetra. Zato je u Mošćeničkoj Dragi bilo predivno, prepuna je turista, pa i onih na biciklu, ali i ronilaca, jer je ondje razvijen ronilački turizam, a čisto more te pitome pješčane plaže omogućuju lakše učenje i savladavanje prvog zarona. Za cikloturizam je ovo područje pak pogodno za laganije brdske izlete do starih naselja u zaleđu, poput Mošćenica i Brseča, a ambiciozniji biciklisti odvaže se i krenu na Učku

Plave i žute boje nije nedostajalo prošle nedjelje u Mošćeničkoj Dragi. Žuti dresovi domaćina Team Rodea i modro more dali su obol utrci do vrha Učke. Volonteri organizatora dali su sve od sebe kako bi bilo sve onako kako treba i na startu i pri zahtjevnom usponu. Osvježenje, startni paketi, usluge kontrole bike opreme, korištenje GPS uređaja s trasom rute, sve je to uobičajeno na MTB utrkama. I vrlo je lijepo od Team Rodea da su mislili na sve detalje kako bi se svi osjećali ugodno, od onih vozača kojima je ovo odličan trening do onih kojima je ovo prvi takav uspon i vožnja, pa im je trebalo olakšati malo teže trenutke. Ove godine u utrci su mogli sudjelovati i biciklisti s električnim biciklima, što je također doprinijelo interesu. Novi trendovi i cikloturizam donose posve nove mogućnosti vozačima i rekreativcima, a ovo je bila idealna prilika i za promociju tog kraja i Mošćeničke Drage, u kojoj je utrka startala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Kupači, brojni turisti koji borave na Kvarneru, nautičari i hodači, trkači, biciklisti - svi su oni bili dio lijepog događanja. Biciklisti su se nakon vožnje, koja je imala i dijelove s planinskom klimom, vratili mokri, što od kiše, što od umora. No zato je Mošćenička Draga bila toplija i ljepša nego ikad. Uz ručak i dodjelu priznanja najboljima, bila je to prilika za susret i druženje velike biciklističke obitelji.

Inače, ovo je bio pravi outdoor vikend u Mošćeničkoj Dragi, naime dan prije biciklista pohodili su je trkači na Učka Trailu, na kojem se okupilo tristotinjak natjecatelja.

Biciklisti su se trebali popeti sve do Vojaka na Učkoj, na 1400 metara nadmorske visine. Ruta je dijelom makadam dok se ostatak vozio po asfaltu lokalnih i planinskih prometnica preko Sv. Jelene, Mošćenica, na Bodaj, povrh Male i Vele Učke do Vojaka. Ako ponestane snage, tu su uvijek kao motiv prirodne ljepote, kojih ondje ne nedostaje, tako da je svaki rezultat bio uspjeh i nagrada za uloženi trud.

  • +3
Učka Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Mošćenička Draga ima taj poseban šarm davnih vremena, a može se upoznati vožnjom uz lungomare, nakon čega se može kušati kvarnerski draški škamp, kulinarski specijalitet ovog kraja. Inače, ovo malo ribarsko i turističko mjesto nalazi se ispod srednjovjekovnog grada Mošćenice, iz kojeg je najljepši pogled na Dragu. Do Mošćenice je najljepše otići na biciklu ili pješice stepenicama, njih oko tisuću. Brojne su staze prema brdima stvorene tokom burne povijesti, kada su služile kao veza naselja u zaleđu s lukom, a danas služe za šetnje i vožnje biciklom iz Mošćeničke Drage u naselja podno Učke. Specifična konfiguracija Kvarnera, pješčanih plaža iznad kojih se uzdižu strme litice, čine jedinstvenu sliku zbog koje treba doći ondje i vidjeti kako Učka uranja u more.

  • +5
Mošćenička Draga Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Stare bijele barke u luci i kuće crvenih krovova plijenit će pažnju jer to je ondje tradicija i jednom godišnje održava se smotra tradicijskih barki. Puno je još razloga zbog kojih treba doći do ove skrivene kvarnerske ljepotice koja zbog Učke iza sebe ima blagu mediteransku klimu i za zimskih mjeseci. Brojni gosti, pa i oni na biciklima, najavljuju da će se ovogodišnja sezona nastaviti i u nadolazećim mjesecima, a protekli outdoor vikend s MTB i trail utrkom bio je pravi uvod u turističku posezonu.