GADAFIJEVO UPORIŠTE

Pobunjenici na dvije bojišnice napreduju prema Tripoliju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2011 22:18
  • Objavljeno 06.07.2011 u 22:17
Libija - Bombardiranje Tripolija

Libija - Bombardiranje Tripolija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pobunjeničke snage zauzele su u srijedu selo južno od libijske prijestolnice a druga skupina napredovala je s istoka prema Tripoliju ostvarivši najveći napredak prema glavnom uporištu Moamera Gadafija u više tjedana

Pobunjenici su selo Al-Kavališ, tek nešto više od 100 kilometara jugozapadno od Tripolija, osvojili nakon šest sati borbi sa snagama lojalnim Gadafiju koje su držale mjesto.

Pobunjenički zapovjednici su rekli da su sjevernije, na obali Sredozemlja, napredovali zapadno od grada Misrate i približili se na 130 kilomettara od Tripolija. Pobunjenici, međutim, podnose žrtve uslijed bombardiranja topništva vladinih snaga.

Pobunjenici su napredovanje ostvarili nakon više tjedana većim dijelom statičnog ratovanja no sada kada je Al-Kavališ u rukama pobunjenika oni mogu nastavaiti sjeveroistočno prema većem gradu Garjanu koji nadzire glavnu cestu prema prijestolnici. Libijska televizija je izvijestila da je NATO u srijedu napao Garjan. Zapovjednik pobunjenika koji je vodio napad na Al-Kavališ rekao je agenciji Reuters da će pobunjeničke snage doći do Garjana u roku od tjedan dana.

Pobunjenici su napredak ostvarili dok se sve učestalija izvješća da Gadafi sada traži postizanje dogovora po kojem bi odstupio s vlasti. Njegova vlada je zanijekala da se vode takvi pregovori no viši libijski dužnosnik, zamjenik ministra vanjskih posova Khaled Kaim, rekao je da ima znakova da bi se rješenje sukoba moglo naći do početka kolovoza no nije rekao što bi to rješenje moglo obuhvatiti

'Ima znakova da će se rješenje za krizu naći idućih tjedana. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi naš narod proveo ramazan u miru. Tako da se nadamo da će rješenje biti moguće prije mjeseca ramazana', rekao je. 'Trenutno je najveća smetnja rješenju NATO-ova vojna kampanja i nadamo se da će naši prijatelji u Afričkoj uniji učiniti sve što je moguće da ih uvjere da zaustave agresiju protiv našeg naroda'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi