7,8 PO RICHTERU

Po zadnjim podacima u potresu u Ekvadoru poginulo 646 ljudi

23.04.2016 u 19:54

Bionic
Reading

U potresu magnitude 7,8 po Richteru koji je prošlu subotu pogodio Ekvador, po zadnjim je podacima poginulo je 646 ljudi, rekao je u subotu predsjednik države Rafael Correa

U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador ranjeno je oko 12.500 ljudi, a još 130 ih se smatra nestalima.

'Ovo su uistinu teški i tužni dani za našu domovinu. Zemlja je u krizi', rekao je vidno potreseni Correa u redovitome subotnjem tv-obraćanju svojim sugrađanima.

Nakon prvoga i najsnažnijeg potresa jakosti 7,8 uslijedilo je puno slabijih tijekom čitavih proteklih tjedan dana, a seizmolozi očekuju slabija podrhtavanja tla još nekoliko tjedana.

S obzirom na to da je uništeno gotovo 7000 zgrada, više od 26.000 stanovnika živi u skloništima, a o osiguranju reda i mira u potresom pogođenim područjima brine oko 14.000 ljudi.

Ekvadorska vlada preživjele u područjima pogođenim potresom opskrbljuje vodom, hranom i lijekovima dok se bar djelomično ne saniraju posljedice.

Epicentar potresa koji je prošlu subotu pogodio šest obalnih regija bio je u podmorju blizu sjeverozapadne ekvadorske obale, a ondje je zabilježena i veća materijalna šteta. Predsjednik Correa procijenio ju je na dvije do tri milijarde dolara.