PRIJETI ONEČIŠĆENJE UGLJENOM

Ploče prosvjeduju protiv termoelektrane

07.03.2014 u 18:17

  • +2

Ploče prosvjeduju protiv termoelektrane

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic

Bionic
Reading

ORaH se danas usprotivio mogućnosti izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen snage 800 MW u luci Ploče, istaknuvši da se ne smije dopustiti onečišćenje ugljenom na Jadranu

U Hrvatskoj se energetska politika zadnjih 15 godina ne vodi u javnom interesu, a primjer je pokušaj da se uz podršku Ministarstva gospodarstva pokrene postupak izmjena Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije radi izgradnje TE na ugljen u Pločama, istaknuto je na konferenciji za novinare ORaH-a.

Potpredsjednik stranke Davor Škrlec upozorio je da se Dubrovačko-neretvanska županija opredijelila za obnovljive izvore energije, a u istom smjeru ide Splitsko-dalmatinska županija.

Sadašnja potrošnja struje u te dvije županije, kao i projekcije za budućnost, uz primjenu mjera energetske učinkovitosti ne zahtjeva izgradnju TE. Stoga je pravi potrošač, za kojeg bi se gradila TE, zapravo mostarski Aluminij, kaže Škrlec.

Podsjetio je na povijest problema Aluminija sa strujom - od štetnog ugovora s HEP-om zbog kojeg je tadašnji direktor Ivan Mravak završio u zatvoru, preko pokušaja izgradnje TE snage 500 MW u Mostaru, od čega se odustalo nakon protivljenja građana, do pokušaja pokretanja projekta TE Kongora na lignit između Tomislavgrada i Posušja, čemu se također protive građani.

Vrhunac kompromitacije Hrvatske bio je pokušaj da se u tajnosti sklopi ugovor s HEP-om prije ulaska Hrvatske u EU, s povlaštenom cijenom za isporuku električne energije, rekao je Škrlec.

Nakon što su svi ti pokušaji propali, trebalo je pričekati donošenje Zakona o strateškim investicijama, zloupotrijebiti Strategiju energetskog razvoja Hrvatske i dezinformirati stanovništvo u Neretvanskoj dolini, te problem riješiti izgradnjom TE na ugljen u luci Ploče, jer bi ugljen za tu elektranu ionako dolazio preko iste luke.

Zato investitorima nije teško obećavati kako će TE besplatno davati toplinu za grad Ploče i staklenike, rekao je Škrlec.

Osnovni je postulat ekonomije da 'ne postoji besplatan ručak', tako da bi cijenu izgradnje TE na ugljen građani u budućnosti plaćali generacijama, istaknuo je Škrlec.

ORaH je svjesan da u Aluminiju Hrvatska ima vlasničke interese, ali poručuje Vladi da to treba rješavati s vlastima BiH, a ne zbog nesposobnosti da zaštiti svoje interese problem prebacivati na hrvatske građane.