DUKIĆ UPOZORIO

'Pljačkaška legalizacija vodi u bankrot hrvatskog sela!'

29.11.2011 u 15:44

Bionic
Reading

'U igri je sustavno uništavanje malih i srednjih obiteljskih gospodarstava, a ukoliko se ustraje na preskupom modelu legalizacije poljoprivrednih objekata, to će mnoge poljoprivrednike odvesti direktno u bankrot', rekao je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Dukić je o problemima koji muče hrvatske poljoprivrednike danas otvoreno progovorio i na tiskovnoj konferenciji Demokratske stranke slavonske ravnice, na čijoj je listi

'Hrvatska sela može spasiti samo demografska obnova te smanjenje uvoza svih onih poljoprivrednih proizvoda koje hrvatski seljak može sam proizvesti. Tražimo da se odustane od slovenskog modela legalizacije poljoprivrednih objekata. Ukoliko se on primijeni, seljaci bi morali platiti i preko 20.000 eura kako bi legalizirali svoje štale, svinjce i šupe, a to za većinu znači ništa drugo nego bankrot. Ukoliko pak ne legaliziraju sporne objekte, gube prava na potpore, kao i pravo da konkuriraju za sredstva iz pristupnih fondova EU-a', upozorava Dukić.

Dodaje da na legalizaciju u Hrvatskoj trenutno čeka preko 500 tisuća poljoprivrednih objekata. Ukoliko bi troškovi legalizacije iznosili četiri do pet eura po četvornom metru, farmere bi tako, ovisno o veličini, legalizacija proizvodnog objekta prosječno stajala 20.000 eura. Seljak bi, naime, trebao platiti arhitektonsku snimku, geodetski elaborat i statičara.

U državni bi se proračun, prema predviđanjima, legalizacijom slilo oko 10 milijardi kuna, što seljaci smatraju čistom pljačkom i uništavanjem gospodarstava. Traže, stoga, da se, umjesto slovenskog, primijeni srpski model legalizacije poljoprivrednih objekata.
'Srpski je parlament to riješio brzo i jeftino. Jednostavno su izglasali da su svi do sada izgrađeni poljoprivredni objekti legalizirani.

Legalizacija je obiteljska poljoprivredna gospodarstva stajala oko 1.000 dinara, što u protuvrijednosti iznosi 70-ak kuna, bez obzira na broj i veličinu objekata. Srbiji očito nije bilo u interesu da pljačka, već da pomogne svojim poljoprivrednicima, što kod nas, po svemu sudeći, nije slučaj. Da bismo spasili seljake od bankrota, tražimo da se i kod nas primijeni tzv. srpski model legalizacije, u suprotnom će upravo pljačkaška legalizacija biti povod za nove, masovne prosvjede seljaka', poručio je Dragutin Dukić.