pripreme za schengen

Plenković: Želimo spriječiti ilegalne migracije, ali ne želimo da Hrvatsku i BiH dijeli ograda

28.12.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Za četiri dana Hrvatska ulazi u Schengen - najveće područje bez granica na svijetu. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je sastanak Međuresorne radne skupine za pristupanje šengenskom prostoru.

Premijer Plenković rekao je kako je interes građana i poduzetnika za Schengen velik, prenosi HRT.

'Svi oni koji su upućeni na komunikaciju, na promet, na kretanje, na mobilnost na trgovinu znaju kolike prednosti donosi članstvo u šengenskom prostoru, bilo da je riječ o gospodarstvenicima, poduzetnicima, turističkom sektoru, prijevoznicima. Svi razumiju da to znači sasvim novi režim na granicama, prolazak bez formalnosti, bez čekanja, bez troškova', rekao je Andrej Plenković.

'Hrvatska je turistička zemlja koja je pretežito autodestinacija, šengenski prostor znači brži i jednostavniji dolazak. Ja sam siguran da će se to osjetiti u noćenjima i dolascima, a onda i u prihodima u godinama pred nama', dodao je.

Članstvo Hrvatske u Schengenu i europodručju, naglasio je premijer, je jako dobra poruka i za EU. 'Ulazimo zreli, u 10. godini članstva u EU-u, nakon temeljitih priprema u jednu i drugu integraciju i pokazujemo tu transformativnu snagu EU-a. Naš proces nije bio nimalo jednostavan. Zahtijevao je ispunjavanje niza kriterija. Od 281 preporuke i kriterija koje je Hrvatska 2016. dobila da ispuni u nastojanju da postane članica šengenskog prostora, njih čak 145 je vezan za kontrolu vanjske granice', rekao je.

'Slobodno kretanje za hrvatske građane ćemo potencirati, a praksa će pokazati koliko je to korisno. Jednostavnija putovanja, brže i jednostavnije kretanje roba i usluga, to znači i dodatna legitimacija i poticaj stranim ulagačima u Hrvatskoj, to znači veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva', poručio je premijer.

'Želimo da se tijesnom i otvorenom policijskom suradnjom koja već sada postoji učine maksimalni napori na sprječavanju nezakonitih migracija, ali ne želimo da Hrvatsku i BiH dijeli ograda', zaključio je Plenković.

  • +9
Radna skupina za Schengen Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je tekao cijeli proces priprema te istaknuo: 'Hrvatska policija sada dobiva još jedan važan zadatak, uz sve ostale zadaće tu je sada i čuvanje vanjske granice Europske unije.'

'Dokazali smo da to znamo raditi i činit ćemo to i ubuduće', poručio je Božinović i dodao da će 1. siječnja biti ukinuta 73 kopnena granična prijelaza te 12 graničnih prijelaza na moru.