Andrej Plenković

Zelena tranzicija nema alternative, ona je klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost

16.06.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na konferenciji Glasa Istre na temu "Izazovi zelene tranzicije 2023." u Balama poručio kako energetska tranzicija nema alternative te da je ona postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost.

Ustvrdivši kako je energetska kriza kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu pogodila sve sektore gospodarstva, premijer je rekao kako su na europskoj i nacionalnoj razini donesene odluke koje su osigurale sigurnu opskrbu i pristupačne cijene energenata s obzirom da smo, kako je kazao "suočeni s ubrzanjem klimatskih promjena, sve češćim ekstremnim vremenskim nepogodama, poput nedavnih rekordnih padalina, poplava, ali i suša i požara".

"Iako smo LNG terminalom osigurali svoju energetsku neovisnost od ruskog plina, samo ćemo ulaganjem u obnovljive izvore energije odnosno u čišću energiju koju ćemo moći sami proizvoditi, moći doseći punu energetsku neovisnost", naglasio je Plenković.

Dodao je kako je danas, više nego ikad prije, ključno ubrzati zelenu tranziciju te osigurati dodatna ulaganja u održiv razvoj hrvatskog gospodarstva. Stoga, smatra on, prelazak na zeleno i održivo gospodarstvo, koje počiva na korištenju energije iz obnovljivih izvora, treba gledati kao priliku za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske, ali vodeći više računa o našem okolišu i ograničenim prirodnim resursima.

"Prepoznajući sve te izazove i s uvjerenjem da sa sustavnim i odgovornim radom Hrvatska može biti spremna odgovoriti na svaki od njih tri su ključna prioriteta kojima ćemo se sustavno baviti, a to su prioritet digitalne transformacije države, gospodarstva i društva, prioritet demografske revitalizacije te prioritet dekarbonizacije", istaknuo je Plenković.

Naveo je i da kada se govori o energetskim izazovima koji utječu na cijelo društvo, energetska tranzicija nema alternative - ona je postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost.

"Hrvatska vlastitom proizvodnjom električne energije danas već osigurava oko 86 posto vlastite potrošnje, od čega već 80 posto otpada na niskougljične izvore energije, uključujući i NE Krško. Zahvaljujući tome, čak 31,3 posto naše ukupne energetske potrošnje otpada na obnovljive izvore energije, pa je Hrvatska već danas na visokom osmom mjestu u Europskoj uniji",- podsjetio je premijer.

Po njegovim riječima, namjera je Vlade da građanima i poduzetnicima olakša korištenje obnovljivih izvora energije za svoje energetske potrebe.

Govoreći o turizmu i zelenoj tranziciji premijer je istaknuo da će to zahtijevati prilagodbe i uvođenje novih poslovnih modela utemeljenih na inovativnim zelenim tehnologijama, ali kako "Hrvatska ima značajan 'zeleni' potencijal i u turizmu kao vodećoj gospodarskoj grani."

"Turizam trebamo usmjeravati prema niskougljičnim i klimatski adaptivnim rješenjima, s naglaskom na izgradnju turističke infrastrukture i snažniji razvoj onih oblika turizma sa značajno smanjenim ugljikovim otiskom. Vjerujem da upravo Istra može biti predvodnik tih promjena u našem turističkom sektoru", zaključio je Plenković.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je važnost stvaranja pretpostavki za napuštanje fosilnih goriva kao izvora u proizvodnji električne energije te korištenje solarne energije, vjetro- potencijala, baterijskog sustava i zelenog vodika.