KONZULTACIJE U BANSKIM DVORIMA

Plenković zbog Slovenije sazvao sastanak sa šefovima svih stranaka

13.09.2017 u 19:45

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije u četvrtak u 13 sati u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, priopćeno je iz Banskih dvora

Hrvatski premijer u više je navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Hrvatski sabor je 29. srpnja 2015. na izvanrednoj sjednici jednoglasno donio zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između vlada dviju država zbog bitne slovenske povrede arbitražnog sporazuma i nepovratne kontaminacije postupka. Hrvatska vlada to je i učinila dan kasnije.

Hrvatska je, naime, nepovratno kontaminiranim i kompromitiranim ocijenila arbitražni proces  jer je otkriveno da su se slovenski predstavnik  Arbitražnom sudu Jernej Sokolec i djelatnica slovenskog ministsrstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska stoga nije priznala kasniju odluku Arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom, ističući da se to pitanje treba riješiti bilateralno.

U Ljubljani bi se u četvrtak trebala održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora koji će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke. Sjednicu je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način.