BIVŠI ORGULJAŠ BEZ ISKUSTVA

Tko je borbeni mladac koji bi slao slovensku vojsku na granicu s Hrvatskom

13.09.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Poziv na zveckanje oružjem kada je primjena arbitraže s Hrvatskom u pitanju više je bure podignuo u Sloveniji nego u Hrvatskoj, na čiju bi granicu ta vojska bila poslana. Duhove je uzburkao 27-godišnjak, koji je nekoć svirao orgulje i bavio se anketiranjem, a koji je danas šef parlamentarnog odbora za obranu. Riječ je o Žanu Mahniču

Mahnič je kao predsjednik parlamentarnog odbora za obranu na svoju ruku sazvao sjednicu tog tijela kako bi se raspravljalo o spremnosti slovenske vojske da brani primjenu arbitražnog sporazuma na granici s Hrvatskom. Na ljevici su ga optužili da poziva na rat i da pretjeruje, dok se on pravda time da štiti slovenske nacionalne interese.

Ovim potezom dignuo je živac i slovenskom premijeru Miri Ceraru koji se protivi porukama što se šalju ovakvom tematskom sjednicom.

Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne. Mahnič je na Twitteru napisao da ga ne čudi to kada jugo-oficiri ne razumiju koja je uloga parlamentarnog odbora za obranu, no da ga šokira kada to ne zna stručnjak za ustavno pravo – Miro Cerar.

Je li slovenska vojska spremna braniti svoje, prije svega morske granice, i to u Savudrijskoj vali, raspravljat će o tome ministrica obrane Andreja Katič, šef slovenske vojske, šefovi obavještajnih službi…

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Orguljaš - političar bez iskustva

A tko je mladi Mahnič koji je sve to zakuhao? U biografiji na stranačkim stranicama piše da je rođen 1990. u Kranju.

U svojim formativnim godinama u glazbenoj školi svirao je klavir i crkvene orgulje. No mladog Mahniča više je zanimala vojna doktrina nego note te je upisao Fakultet društvenih znanosti u Ljubljani, dodiplomski studij obrane.

Radnog iskustva prije nego je 2014. postao član slovenskog parlamenta praktički nije imao. Na fakultetu je tijekom praznika radio u lokalnoj građevinskoj tvrtki te u jednom call-centru. Tamo je, kako stoji u biografiji, stekao veliko iskustvo.

S 19 godina izabran je u vrh Slovenske demokratske mladeži, što je u Hrvatskoj kao Mladež HDZ-a.

Godine 2010. izlazi na lokalne izbore, a 2014. ulazi u slovenski parlament i postaje šef odbora za obranu.

Arbitražni spor godinama je politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš