SJEDNICA VLADE

Premijer Plenković o požaru: Važno je da građani prate informacije službi

04.10.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu prije sjednice vlade kako je veliki požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nezapamćen

Ptemijer je kazao da je razgovarao više puta i s gradonačelnikom i sa županom te da je u kotaktu s njima.

'Riječ je o zaista nezapamćenom požaru u Osijeku koji se zbiva u krugu tvornice u kojoj je jako puno plastičnog otpada koji gori, kojeg je vrlo teško ugasiti', kazao je premijer i istaknuo da je važno da građani prate upozorenja koje će davati službe, Državni hidrometeorološki zavod, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i sve koje se budu o tome oglašavale...

Izrazio je uvjerenje da će se požar ugasiti u najskorije vrijeme.

'Čuli smo da je došlo i do ozljeđivanja vatrogasaca, jednoga i teže. Nadamo se da će se oporaviti'.

Zahvalio se svim koji sudjeluju u gašenju te najavio istragu o uzrocima požara i kako je došlo da je toliko plastičnog otpada bilo u krugu same tvornice.

Sjednica hrvatske Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković je izrazio sućut talijanskoj vladi zbog nesreće u mjestu Mestre kod Venecije.

U autobusu je bilo i dvoje Hrvata, kazao je govoreći o nesreći koja se dogodila sinoć u Italiji.

'Nemamo još pouzdane informacije što se s njima dogodilo', naveo je premijer.

Govorio je i o sastanku EU-a na Malti gdje su ključne teme bile migrantski valovi i klimatske promjene, a najavio je i konferenciju na temu razminiravanje Ukrajine u Hrvatskoj. Podsjetio je da je inflacija niža u kolovozu da je Vlada zamrznula cijene brojnih proizvoda i da su u mandatu njegove vlada povećane mirovine.

Naglasio je i važnost nabave 12 borbenih zrakoplova Rafalea, istaknuvši kako je riječ o jednoj od strateških političkih odluka Vlade da Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) nabavi nove zrakoplove.

Riječ je o svenamjenskom borbenom avionu jer on, uz vrlo mali radarski odraz, može biti i izviđač, lovac, presretač, taktički bombarder, strateški bombarder, nuklearni bombarder, platforma za elektroničko ratovanje te tanker drugim Rafaleima u zraku, dodao je.

'To je uistinu zadnje što tehnologija ima kad je riječ o ovakvim avionima i tako se Hrvatska vojska, HRZ i mi kao država u potpunosti na drugi način strateški pozicioniramo na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. Riječ je o novoj kvaliteti koja će u potpunosti promijeniti dosadašnji karakter HRZ-a', rekao je Plenković.

Naveo je kako su vodili računa i o financijskom aspektu, odnosno utjecaju ove kupovine na javni dug te je proces vođen s maksimalnom brigom da je proizvod koji ćemo dobiti ogroman korak naprijed, korak koji se čekao desetljećima.

Plenković je poručio kako to nije jedino ulaganje u vojsku, podsjetivši na nabavu helikoptera Black Hawk - doći će ih još osam, uz postojeća četiri.

Tu su i helikopteri Kiowa Warrior, a uskoro dolaze i borbena vozila pješaštva Bradley.

Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3 koji je u potpunosti kompatibilan sa avionima Rafale gdje će se još dodatno nadopunjavati sustavi protuzračne obrane, naveo je Plenković.

Premijer je dodao kako su u procesu i modernizacije Hrvatske ratne mornarice, podsjetio na poboljšanje materijalnog položaja hrvatskih vojnika te poručio kako hrvatski obrambeni proračun nikada nije bio veći.