svinjska kuga

Plenković u Saboru: Grintanje Bulja neće pomoći poljoprivrednicima

04.10.2023 u 23:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u srijedu oporbi da će Vlada pomoći poljoprivrednicima čije su svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge, poručivši Mostovom Miri Bulju da njegovo "grintanje" neće pomoći poljoprivrednicima

"Mi ćemo poljoprivrednicima pomoći, a vaše im grintanje neće ništa pomoći. Može im samo odmoći jer ćete ih dovesti u zabludu kao što ste u covidu bili antivakseri i ovdje lažete ljude da postoji cjepivo protiv afričke svinjske kuge", rekao je Plenković u Hrvatskom saboru u raspravi o opozivu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Naveo je da u Hrvatskoj ima 930.000 svinja, a eutanazirano ih je oko 20.000.

Mostov Miro Bulj poručio je Plenkoviću da je on sada na "krivoj strani" jer kao nebitnu stvar minorizira 2,1 milijuna eura od dividendi koje Grlić Radman nije prijavio u imovinsku karticu. Ustvrdio je je da su seljacima u Slavoniji poubijana sva prasad da bi Grlić Radman imao dobit u Agroproteinci u kojoj je suvlasnik.

Premijer je, na upit Anke Mrak Taritaš (GLAS) kada će reći tajnici da napiše razrješenje za Grlić Radmana, poručio da oporbena inicijativa za smjenom Grlić Radmana neće proći, navevši da je od 37 potpisnika, njih 35 bilo na strani Rusije.

"Možete stavljati pritisak od tisuću tona na članove parlamentarne većine, koji su ili manjinski zastupnici ili naši partneri, ali oni su tu. I bit će tu do kraja mandata i bit će nakon novih izbora"; rekao je premijer i predsjednik vladajućeg HDZ-a.

Mostov doprinos Hrvatskoj - nula

Mostov Nikola Grmoja smatra da se premijer Plenković uplašio oporbe koja je "jalova" i loše stoji u anketama te kada jedan oporbeni zastupnik kaže da će slobodne i neovisne institucije sve propitati. No, Plenković mu je odgovorio da je HDZ-ov doprinos Hrvatskoj ogroman a Mostov - nula. Također, poručio je, jedini doprinos Mosta političkom narativu je da prijete zlouporabom neovisnih institucija.

  • +45
Andrej Plenković u Hrvatskom saboru na raspravi o opozivu ministra Gordana Grlića Radmana Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Što se tiče Mosta moja saznanja i iskustva o vama nažalost su takva da bi bilo bolje da o vama brinu neke druge institucije a ne pravosudne. Pitajte Petrova koje", rekao je Plenković.

SDP-ov Arsen Bauk smatra da se Plenković trebao ispričati javnosti zato što je birao kadrove koje je u Saboru morao braniti a onda ih nakon nekoliko mjeseci smjenjivati. "Ovo vam je bila prilika da potezom smjene ministra vanjskih i europskih poslova podignete ljestvicu obnašanja javne dužnosti", rekao je.

Plenković mu je odgovorio kako nije poanta zakona o sprječavanju sukoba interesa da pogreškom ispunjavanja imovinske kartice netko odmah snosi političku odgovornost i mora odstupiti s dužnosti. Ponovio je da je Grlić Radman tu pogriješio ali zakonite prihode nije stekao zlouporabom svoje dužnosti.

SDP i oporba prilikom glasovanja o EUMAM-u bili "na strani zla"

SDP-ovu Andreju Marić zanimalo je što poručuje građanima to da 2,1 milijun eura nije ništa te koji su mu kriteriji da nekoga smjeni.

"Puno je veći problem vaše glasovanje o misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) nego ova propuštena upisana imovinska kartica", odgovorio je premijer. Smatra da su SDP i oporba tada bili "na strani zla i na strani krivog".

U raspravi, u kojoj se nisu birale riječi, predsjednik Sabora podijelio je brojne opomene, a najviše, njih pet, dobila je Dalija Orešković (Centar) pa dva dana ne može biti na sjednici.

Orešković je opomene zaradila, osvrćući se na premijerovu izjavu o 35 potpisnika inicijative koji su zauzeli ruski stav kada je trebalo odlučiti o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji vojne pomoći Ukrajini.

Rekla je pritom da je njezina prava pomisao bila da je "najveće ruglo od premijera koje se pojavilo u Saboru (…)“, ali da se "kasnije uzdigao u svojoj retorici, pa se od rugla od premijera, kad je spomenuo da su u oporbi grintavci, pretvorio u Majdu Burić".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao joj je da je prešla sve granice jer vrijeđa ljude temeljem političke pripadnosti i na osobnoj razini.