sjednica vlade

Plenković u niskom startu za Bruxelles ekspresno odradio uvod u sjednicu, evo što je rekao

17.10.2019 u 08:26

Bionic
Reading

Nakon što je jučer objavio namjeru povećanja plaća za sve državne i javne službenike očekivalo se da se premijer Andrej Plenković na to kratko osvrne i u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade. No on povećanje plaća nije niti spomenuo

Plenković je uvodno zahvalio svim ministrima na doprinosu izvještaju o radu Vlade, koji je jučer predstavljen u Saboru. Osvrnuo se kratko i na raspravu o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali i na susret s biskupima.

'Imali smo i nekoliko međunarodnih aktivnosti koje su bile korisne i dobre, a danas i sutra se održava u Bruxellesu Europsko vijeće. Kao što znate glavne teme su Brexit i Višegodišnji financijski okvir tako da se približava početak našeg predsjedanja Europskom unijom', brzinski je proletio tjedne događaje Plenković.

Naime, odmah nakon sjednice Vlade Plenković putuje za Bruxelles gdje već iza podneva mora biti na sastanku EPP-a, a kasnije i na sjednici Europskog vijeća. Europski dužnosnici trebali bi raspravljati o Brexitu.

Na sjednici Vlade prihvaćeni su i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

'Izmjene tih zakona imaju za cilj ubrzati sustav izdavana dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo od nepotrebnih nameta. Predloženim zakonima se smanjuju administrativne barijere u obavljanju poslova i djelatnosti u prostornom uređenju, odnosno administrativno se rasterećuju zanimanja injženjera gradilišta i voditelja radova', poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vlada je na sjednici odlučila uputiti i humanitarnu pomoć Mozambiku, Iranu i Jemenu. Iranu putem Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska donira 25 tisuća dolara, Jemen će putem UNICEF-a dobiti 50 tisuća dolara, dok će Mozambik kroz Svjetski program za hranu dobiti 25 tisuća dolara.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalje će ostati u Zagrebtoweru nakon što je Vlada prihvatila odluku o nastavku zakupa prostora u tom neboderu i to sve do 2024.

'Predmet ovog ugovora je zakup bruto površine od 5.430 kvadrata zajedno s 51 parkirnim mjestom na novih 5 godina. Ukupna petogodišnja obveza za zakup i održavanje iznosi 45,6 milijuna kuna s PDV-om', kazao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

No zakup će se produljiti i Fondu za zaštitu okoliša. 'U ovom slučaju radi se o zakupu 4.668 kvadrata i 49 parkirnih mjesta. Obveza za petogodišnje razdoblje iznosi 38,7 milijuna kuna s PDV-om', poručio je Ćorić.