aktualne teme

Plenković: Roditelje dinamovaca u Grčkoj čekaju dobre vijesti

27.10.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Europskog vijeća, nakon koje je razgovarao s novinarima. Prema njegovim riječima, postignut je dogovor o svim bitnim temama

Zapadni Balkan je spomenut tijekom sastanka, kaže hrvatski premijer i dodaje da se snažno založio za BiH. 'Smatramo da u BiH treba napraviti iskorak i donijeti zakone koji su definirani. Smatramo da BiH mora ući u europski vlak i proces pregovora koji olakšava unutarnju reformsku agendu', rekao je.

Europski lideri razočarani su jer nije došlo do konsenzusa između Beograda i Prištine. 'Oni imaju dojam da je i jedna i druga strana prihvatila sadržaj tih odredbi, ali kako je tu ključno pitanje priznanja, čim se to negdje pojavi, sve zastaje', rekao je premijer, prenosi N1.

Na pitanje o službenom plakatu obilježavanja obljetnice Vukovara, kojim dominira slovo U, Plenković kaže: 'Stvari su jasne. Ovo je nešto što je radio Grad bez konzultacija s bilo kime, s Ministarstvom branitelja, ikim. Tijelo koje će se ovim formalno baviti sastaje se sljedeći tjedan. Ovo što smo danas vidjeli isključivo je odgovornost Penave i Grada, ali on nema nikakvo pravo privatizirati Grad ni Dan sjećanja. Država, Vlada i svi koji su uključeni izradit će i sudjelovati u programu, a Vlada i financira događaj.'

  • +4
Izjava Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Ne znam što planiraju, ali očito je da planiraju nešto. (…) Prema ovom što oni govore, tamo ne bi trebao doći nitko osim onih koje oni pozovu. U političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, nisu za uključivost. (…) Potpredsjednik Medved će danas reći što se radi na službenom dijelu', kaže premijer na pitanje postoji li mogućnost da i ove godine gledamo dvije kolone u Vukovaru.

Plenković je rekao da je rasprava o migracijama bila vrlo kratka, a zaključilo se samo to da je zbog tekućih događaja došlo do intenziviranja određenih ruta i da treba nastaviti s aktivnostima kao i dosad.

Odgovorio je i na pitanje kakva je sudbina navijača Dinama zatvorenih u Grčkoj, rekavši da je razgovarao s grčkim kolegom i da roditelje zatvorenih čekaju dobre vijesti. Idućih dana očekuju se pomaci po tom pitanju.