KIŠA PITANJA

Plenković: Točno je da je na letjelici bio eksploziv, neka vrsta bombe. Sutra će francuski zrakoplov nadletjeti Hrvatsku

14.03.2022 u 18:31

Bionic
Reading

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković rekao je da su održani sastanci sa svima nadležnima povodom pada vojne letjelice u Zagrebu. 'Točno je da je na letjelici bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja', rekao je Plenković

Premijer je rekao da je dobro da nije bilo žrtava - ni poginulih, ni ranjenih.

'Temeljem daljnjem tijeka istrage, utvrdit ćemo tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla', rekao je.

Najavio je da će u srijedu posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.

Na današnjem sastanku s hrvatskim vojnim vrhom razgovarao je o jačanju protuzračne obrane, a Francuzi su, kako je rekao, odmah po padu letjelice iskazali spremnost da pomognu sa svojim zrakoplovima Hawkeye E-2C u kontroli hrvatskog neba.

Sutra će premijer posjetiti francuski nosač aviona Charles de Gaulle, koji se nalazi kod Dubrovnika. Francuski zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je Hrvatsku 12. ožujka i učinit će to opet sutra, najavio je Plenković, dodajući da se razgovara i sa SAD-om oko njihove pomoći u ovakvim nepredviđenim okolnostima.

Na pitanje je li osobno bio u riziku kada je obišao mjesto pada drona, šetajući pored bombe, odgovorio je niječno.

Ostaci drona Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Ne. Odmah po dolasku iz Pariza sazvao sam cijeli sustav, informirao se o tome što se dogodilo. Odlučili smo da sutra ujutro rano posjetimo tu lokaciju. Poduzete su sve mjere osiguranja', rekao je Plenković.

Napomenuo je da istraga još traje, a za nekoliko dana stručnjaci će izvijestiti javnost. 'Prilikom pada te letjelice došlo je do eksplozije', ustvrdio je premijer.

Na opasku o blagoj reakciji saveznika, rekao je da je on odmah u petak javio svima u EU i NATO-u.

'Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svjesni što se dogodilo. Ne znamo tko je uputio letjelicu, kako je došla - pogreškom, namjerno, sabotažom ili na neki drugi način. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik i sklopiti cjelovitu sliku', rekao je premijer, dodajući da su u NATO-u itekako zabrinuti.

  • +19
Ostaci drona Tupoljev TU-141 Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Rekao je da su dezinformacije da je bilo tko iz Vlade spominjao bilo kakav vojni sustav, poput Patriota, o čemu je danas govorio predsjednik Zoran Milanović. Rekao je da je ekstremno neozbiljno širiti dezinformacije o tome u ovom trenutku.

'Možda smo na početku puno veće krize nego što je sada vidimo', rekao je Plenković, nabrajajući mjere pomoći građanima i najavljujući da će Vlada dodatno razmisliti o tome što učiniti da Hrvatska kroz krizu prođe sa što manje posljedica.

Premijer je izvijestio da će velika izbjeglička kriza još rasti, a domove je već napustilo 2,7 milijuna Ukrajinaca. Do danas je u Hrvatsku došlo 6.300 ukrajinskih izbjeglica, otkrio je Plenković, dodajući da su oko 40 posto pristiglih djeca.

O gorivu i poskupljenjima

Na sjednici predsjedništva HDZ-a bilo je riječi i o cijeni goriva, a Plenković je rekao kako je izgledno da će sutra doći do novog poskupljenja. Ipak, vjeruje da će se već od idućeg tjedna cijena trebala ponovo spustiti.

'Gledat ćemo da ponovo poduzimamo mjere, ako bude još povećanja', kazao je.