europska politička zajednica

Plenković se u Moldaviji kratko sastao sa Zelenskim, pohvalio njegovu strategiju

01.06.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se u Moldaviji kratko susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pohvalivši potom njegovu “stratešku” odluku da ostane u Kijevu na početku ruske invazije te njegovu komunikaciju i inteligentno korištenje digitalnih tehnologija

Drugi sastanak Europske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, bez Bjelorusije i Rusije, održao se u Moldaviji nakon prošlogodišnjeg susreta u Pragu. Na skupu je sudjelovao i premijer Plenković koji je održao niz bilaterala, a između ostalog se kratko susreo i s ukrajinskim predsjednikom.

Plenković je rekao da sa Zelenskim ima jako dobar odnos i redovitu komunikaciju te da je nedavno bio u Ukrajini zbog čega nije bilo potrebe za dužim bilateralnim susretom s ukrajinskim čelnikom, vrlo „traženim” na skupu u Moldaviji.

Premijer je u izjavi novinarima hvalio način na koji Zelenski vodi ratom pogođenu državu. Posebno se „strateškom i najdalekosežnijom” istaknula odluka ukrajinskog vodstva da odluči ostati u Kijevu „u trenutku kad nisu znali kako će se to sve skupa završiti”.

Plenković je pohvalio i „inteligentan i sustavan način” na koji vlada Zelenskog koristi digitalne tehnologije i društvene mreže te komunicira sa svojim građanima i međunarodnom zajednicom. Ukrajinski predsjednik time je doprinio da se održi „snažno jedinstvo međunarodne zajednice” u potpori Ukrajini, naglasio je premijer.

  • +15
Samit Europske političke zajednice u Moldaviji Izvor: Profimedia / Autor: LUDOVIC MARIN / AFP / Profimedia

Plenković smatra da je novi format Europske političke zajednice, koja će se idući put ponovno susresti krajem godine u Španjolskoj, „dobar i koristan” jer daje priliku zemljama koje nisu članice Europske unije ostvari neposredne kontakte i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za europsku sigurnost i zajedničke aktivnosti u budućnosti.

Premijer je na skupu govorio o hrvatskim naporima za ostvarenje energetske neovisnosti kontinenta putem proširenja LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu prostornih metara plina.