179,5 milijuna eura

Europska komisija odobrila državnu pomoć za Rimčev robotaksi

25.05.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu 179,5 milijuna eura za projekt robotaksija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi. Radi se o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza putem jedinstvene platforme. Bude li uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU-a.

Cilj potpore je podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju. P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automibilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan. EK je utvrdila da je mjera potrebna i prikladna za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a povezanima s digitalnom tranzicijom.

Izvršno tijelo EU-a je također zaključilo da će potpora olakšati razvoj gospodarske aktivnosti i imati „poticajni učinak” budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne potpore. EK je uz to utvrdila da je mjera razmjerna i da neće imati nepotrebne negativne učinke na tržišno natjecanje i trgovinu u EU-u.

'Ovo je za nas veliki trenutak. Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je iznimno dug i zahtjevan, sve zajedno trajalo je preko dvije godine od kada smo počeli razgovarati o projektu. Ponosni smo što smo uspješno ispunili sve kriterije i pred domaćim i EU institucijama pokazali vrijednost našeg projekta. Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj. Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine', istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

Project 3 Mobility razvija novi ekosustav urbane mobilnosti koji će značajno unaprijediti način korištenja prijevoza i funkcioniranje prometa u gradskim područjima. U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura te platforma za upravljanje kompletnom uslugom. Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, i to u Hrvatskoj. Time se Hrvatska stavlja na mapu razvoja ključnih tehnologija budućnosti koje će donijeti brojne koristi i čine značajan napredak Hrvatske u smjeru digitalnih i zelenih tehnologija.