presica sa šefom dorh-A

Plenković sumnja da je našao duge prste koji kradu dnevnice

06.03.2017 u 13:11

  • +4

Andrej Plenković objavio proširenje istrage u slučaju dnevnice

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

'Afera dnevnice' dobila je nastavak, naime, nakon što je provedena interna istraga pokazalo se da postoji još niz nepravilnosti te je premijer Andrej Plenković zatražio od DORH-a cjelovitu istragu, obznanio je javnosti na izvanrednoj konferenciji za medije sam Plenković u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Kako je tportalu otkrio izvor iz Vlade, Plenković je odlučio 'kriminalu stati na kraj'

Nakon što je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za medije otkrio da postoji sumnja da su se putni nalozi lažirali i nakon što je Vlada Zorana Milanovića (s osumnjičenim Tomislavom Sauchom) otišla iz Banskih dvora, izvor tportala iz Vlade kaže da je Plenković odlučio 'kriminalu stati na kraj'. 

'Od DORH-a je zatražio da se istraže sve isplate dnevnica svih ovih godina jer su se nepravilnosti nastavile i nakon Milanovićeva mandata', kaže naš izvor. Dakle, DORH će istraživati dnevnice isplaćivane i za vrijeme Oreškovićeve vlade, ali i za vrijeme aktualne Plenkovićeve vlade

Naš izvor iz Vlade kazao je da ne zna je li Tomislav Saucha lažno osumnjičen, ali je siguran da je u krađu novca bio uključen 'očiti širi krug ljudi'. Dakle, naš izvor pretpostavlja da su novac izvlačile osobe koje stalno rade u Vladinim službama, bez obzira na to tko je premijer.

Plenković sumnja da se dnevnice kralo i nakon Milanovića

'Nakon što je u javnost prije otprilike mjesec dana dospjela 'afera dnevnice', zamolio sam nadležne službe da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme mandata vlade Zorana Milanovića, pogledaju vrlo temeljito i druga putovanja i druge putne naloge. Proteklih dana dobio sam informacije da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti uz putne naloge izdavane u proteklom vremenu i obavijestio sam prije nekoliko dana glavnog državnog odvjetnika o sumnjama na druga kaznena djela', otkrio je premijer Plenković na izvanrednoj konferenciji u Banskim dvorima.

'Želim da se utvrdi puna i cjelovita istina o ovom slučaju. Dovoljno je podataka, lako će se utvrditi koja su putovanja bila stvarna, a koja fabricirana', poručio je Plenković i istaknuo: 'Zamolio sam da DORH u cijelosti preuzme ovaj slučaj i da se istraže svi putni nalozi u vladi proteklih godina'.

Detalje nije želio otkrivati pa tako nije kazao ni o kojem se iznosu radi, ni je li riječ o potencijalnim nepravilnostima za vrijeme prve Vlade HDZ-a i Mosta pod vodstvom premijera Tihomira Oreškovića. 'Ne želim u javnost za sada davati informacije koje se tiču konkretnih osoba. Ono što mogu reći da je riječ o dnevnicama i nakon mandata premijera Milanovića', rekao je Plenković.

'Ne ulazeći u ocjenu odgovornosti bilo koga, očekujem od DORH-a da poduzme odgovarajuće radnje. Ono što ćemo sigurno učiniti, promijenit će se sustav u okviru kojeg su se isplaćivale akontacije za putne naloge direktno na ruke djelatnicima i dužnosnicima koji putuju i taj će se sustav rješavati putem transfera na bankovne račune čime se može izbjeći manipulacije', rekao je Plenković.

Da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela, a potencijalno se radi o zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenju službene isprave, kazao je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i poručio: 'Tko, što, kako i kada, pokazat će naši izvidi'. 

Podsjetimo, zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici Milanovićevih savjetnika, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha bio je uhićen i pritvoren nakon što mu je Sabor na DORH-ov skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Saucha je u međuvremenu izašao iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi mogao eventualno utjecati.

Tužiteljstvo Sauchu sumnjiči da na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura, i to u razdoblju od studenog 2013. do siječnja 2016. USKOK tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima kazali da nisu bili na putovanjima, niti su primili dnevnice.