'MOJA RIJEČ PROTIV NJEZINE'

Tko je famozna tajnica koja je krunski svjedok protiv Sauche?

Bionic
Reading

Obrana Tomislava Sauche, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Remetincu zbog sumnje da je prisvojio više od pol milijuna kuna preko isplate spornih dnevnica za službena putovanja dok je bio šef kabineta tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, očito je svoju taktiku usmjerila na inkriminaciju Sauchine tajnice Sandre Zeljko. Riječ je o navodno krunskoj svjedokinji Uskoka u ovom slučaju, a s druge strane on tvrdi da Zeljko svaljuje krivnju na njega kako bi prikrila vlastite kriminalne radnje

Dok je Sauchina obrana službeno zakopčana do grla, a njegova odvjetnica Aleksandra Horvat kaže za tportal da ne može komentirati medijske navode i tijek istrage, mediji su se raspisali o famoznoj samozatajnoj tajnici koja je u Vladu stigla još u vrijeme Jadranke Kosor i to iz Ministarstva branitelja. Nacional tako u najnovijem broju piše kako je Zeljko u Vladu dovela Kosor nakon što je bila njezina osobna tajnica u Ministarstvu branitelja.

Izvor kaže da je riječ o radišnoj, predanoj, korektnoj i pristojnoj osobi koja će, ako to šef naredi, skočiti i sa sedmog kata. S druge strane ovaj tjednik piše da njezinu odanost narušava činjenica da je odbila otići s Kosor u Sabor kao tajnica.

Iako su bile bliske, Zeljko je prekinula svaku komunikaciju s njom, što se, tvrde izvori, dogodilo i kada je Saucha, nakon što je Milanović izgubio izbore, otišao u Sabor. Saucha joj je nudio mjesto tajnice u kabinetu potpredsjednice Sabora Milanke Opačić, no ona je to odbila i prekinula svaku komunikaciju s njim.

A sporni putni nalozi išli su kroz njezine ruke, kao i sva druga povjerljiva dokumentacija u Vladi. Upravo njezin iskaz, piše Jutarnji list, najviše tereti Sauchu, a u rješenju o provođenju istrage protiv njega Uskok spominje da je on davao usmene naloge svojoj tajnici o svrsi, trajanju i mjestu službenog putovanja.

Podsjetimo, Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, 'u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator, te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Tako izrađene putne naloge potom je potpisivao te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon toga su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica.

Tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini', izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici. Na opisani je način na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist u iznosu od preko 540 tisuća kuna i 1.360 eura, tvrdi tužiteljstvo te je za Sauchu od zagrebačkog Županijskog suda zatražilo određivanje istražnog zatvora.