POVRATAK U KLUPE

Saucha stigao u Sabor: Neću se skrivati i bježati

01.03.2017 u 14:54

  • +2

Tomislav Saucha prvi puta u Saboru nakon izlaska iz Remetinca

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što je prije desetak dana pušten iz istražnog zatvora bivši SDP-ovac Tomislav Saucha stigao je i na svoje radno mjesto, u Sabor. Novinarima zbog tajnosti istrage nije mogao govoriti o slučaju, no poručio je da se ne misli skrivati te da i dalje namjerava obavljati svoj posao saborskog zastupnika

Kao što je već najavio, Tomislav Saucha jutros se pojavio u Saboru, na svom radnom mjestu, te će ubuduće, nakon što je napustio SDP, obavljati posao nezavisnog saborskog zastupnika.

'Naravno da ću nastaviti s radom. Ja sam izabrani saborski zastupnik. Izašao sam iz SDP-a i moj je status sada onaj nezavisnog saborskog zastupnika te ću najnormalnije nastaviti raditi svoj posao', kazao je Saucha novinarima nakon dolaska u Sabor.

Iako su ga novinari pitali zna li je li završeno grafološko vještačenje njegove bivše tajnice i sumnja li da je netko lažirao njegov potpis, Saucha zbog tajnosti istrage takva pitanja nije mogao komentirati. 'Ne mogu govoriti, koliko god bih volio, ne mogu govoriti i komentirati nijedan detalj vezan za istragu. Meni je cilj da se utvrdi istina, imam povjerenja u institucije i meni je cilj u ovom trenutku da se sazna tko je to napravio. Ja nisam, netko drugi je morao to napraviti i meni je u interesu da se to sazna', rekao je Saucha.

Tomislav Saucha u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Novinari su ga upitali je li bio iznenađen time što mu je bio određen istražni zatvor. 'To je bila jedna najnormalnija mjera, predviđena zakonom. Nije lako biti nevin i nije lako nekome tko nije kriv podnijeti ijedan dan pritvora, a sedam dana nije ništa lakše. Nisam doživio nikakve neugodnosti, svi su bili korektni i apsolutno profesionalni, od policije do pravosudne policije. Imao sam najnormalniji tretman kao i svi drugi. Barem sada više nitko neće moći reći da sam u nekome trenutku na nekoga utjecao. Već sam zaboravio da sam bio tamo tih tjedan dana ', kazao je Saucha.

U svojoj izjavi novinarima bivši premijer Zoran Milanović spomenuo je i 'narkomanski modus' onoga tko je uzeo te novce. Mnogi su protumačili da je Milanović mislio upravo na Sauchu, napomenuli su novinari. 'Ne mogu to komentirati. Ja to nisam gledao, tamo gdje sam bio nisam imao pristup internetu ni televiziji', kazao je Saucha.

Upitan zašto je odlučio vratiti se u Sabor, Saucha je odgovorio: 'Od čega da živim? Uz sve dužno poštovanje, ja živim od svoje plaće i uvijek sam živio od svoje plaće. Od nečeg moram živjeti i nažalost da, moram u ovom trenutku financirati svoju obranu.'

Hoće li mu postupak koji se vodi biti teret u obavljanju posla zastupnika, upitali su novinari. 'To ovisi o korektnosti ostalih kolega. Ja se ne namjeravam skrivati i ne namjeravam šutjeti. Mislim raditi ovaj posao kao što sam ga dosad radio, najbolje što mogu, a ovisi o njima hoće li na svako moje javljanje imati neku referencu na ovaj slučaj. To će puno više govoriti o njima nego o meni', kazao je Saucha.

Iako više nije član SDP-a, novinari su ga upitali čuje li se s kolegama iz te stranke. 'Ovih tjedan dana intenzivno se bavim radom na svom predmetu, od jutra do mraka, i malo komuniciram s bilo kime drugim osim s ljudima iz svog odvjetničkog tima. Bit će prilike, tu sam, ne skrivam se, ne bježim, neke vam stvari ne mogu komentirati, neke mogu', kazao je Saucha.

'Građanima poručujem da ću raditi sve što god ću moći da vratim to povjerenje koje su možda izgubili u mene. Mislim da će vrijeme pokazati da sam bio u pravu. Što se tiče ovog mog predmeta, mislim da je to prvo i najvažnije, a što se tiče političkog povjerenja, radit ću sve što ću moći ne samo da vratim to povjerenje, nego da ga i pojačam. Šutjeti neću, nitko mi neće staviti flaster, slomio se nisam niti neću, kao što vidite dobro sam, malo sam umoran, radim od jutra do mraka sa svojim odvjetničkim timom. Došao sam pred vas odgovoriti na vaša pitanja', poručio je Saucha.

Na pitanje misli li se aktivirati na lokalnim izborima, Saucha je kazao da su mu lokalni izbori u ovom trenutku 'najmanja briga u životu'.