odgovor milanoviću

Plenković: Sastanak Vijeća za obranu bio je nadrealan; ovo su važne tri točke

09.11.2021 u 17:38

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare prozvao Vladu za ignorantski pristup opremanju Oružanih snaga, presicu je održao i premijer Andrej Plenković. Poručio je da javnost treba dobiti 'cjelovitu sliku'

Osvrnuo se prvo na jučerašnji sastanak s vojnim zapovjednicima, rekavši da je to poslužilo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što konstruktivniji. Rekao je i da je sastanak Vijeća za obranu bio u pojedinim segmentima 'nadrealan'.

'U biti smo se složili u pogledu stanja Oružanih snaga, a to znači da smo uradili dosta, ali da trebamo uraditi još. Krećemo u sklapanje ugovora za nabavku borbenih aviona, 12 Rafala, na inteligentan način. Hrvatska će dobiti sposobnosti da se snaga Hrvatske vojske nikako ne može mjeriti istim mjerilima prije i poslije Rafala. Treće, kroz višegodišnji plan ulaganja u oružane snage, naoružanje, infrastukturu i hrvatskog vojnika, napravit ćemo važne i vrijedne iskorake. Možemo biti izrazito ponosni koliko smo dosad kao Vlada učinili za povećanja izdvajanja za obranu', rekao je Plenković.

Rekao je da se nisu dogovorili oko jedne jedine formulacije. 'Mi poštujemo stav predsjednika da želi ukazati na financiranje oružanih snaga i nabavu pojedinih elemenata, ali se ne slažemo o tome kako pristupiti toj temi i realno sagledati gdje smo mi danas', rekao je Plenković, nabrajajući sve materijalne benefite koje su za vrijeme njegove Vlade ostvarili hrvatski vojnici.

Naknade za dežurstvo digli su na 100 do 130 kuna, bile su nula. Stražarska služba je 130 kuna, 150 vikendom. Rad na terenu bio je nula, digli su ih na 130 do 150 kuna. Uveli su prehranu vojske. Naknadu za stanovanje, ugovor na neodređeno vrijeme, nakon dvije godine sklapa se na neodređeno. Poboljšali su uvjete u vojarnama, osim lokacija koje su proglašene besperspektivne. 'Nema lokacije u koju nismo ulagali. Uložili smo više od 600 milijuna kuna', rekao je Plenković, podsjećajući da je vojska vraćena u nekoliko hrvatskih gradova, uključujući Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče i Pulu.

Po pitanju nabavke američkih oklopnih vozila, rekao je da će Vlada 'bez većih poteškoća iznaći i sredstva' za ta vozila. Dodao je da želi komparativnu analizu troškova nabave i modernizacije tih vozila ili vozila iz drugih zemalja.

Za razliku od sastanka Vijeća za obranu, sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost prošao je 'vrlo konstruktivno'.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

'Zajednička ocjena gotovo je istovjetna... Taj sastanak protekao je kao da je sve normalno', rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara o daljnjoj suradnji, Plenković je rekao da pokušaj dogovaranja najnižeg zajedničkog nazivnika nije uspio jer se s druge strane nije želio postići dogovor, nego je dojam da se htjelo otići na Pantovčak održati izvanrednu presicu.

Odnos sa SAD-om: Problema nema

'Naš pristup je integrirano jačanje sposobnosti Hrvatske vojske. Ako imate ove avione, svi su s njima jači. A što se tiče nabave pješačkog oklopnog borbenog vozila, mi imamo obaveze prema NATO-u. Uz Patrije, želimo dodatno nabaviti slične vozila na gusjenicama. Kada se u razgovoru s predstavnicima SAD-a dođe u tu fazu, iznaći ćemo sredstva u okviru vrlo kvalitetne suradnje sa SAD-om', poručio je Plenković, dodajući da pravog problema tu nema.

Rekao je da Vlada nastoji održati nivo pristojne komunikacije. 'Možemo biti jednako drski, neugodni, bezobrazni, ali biramo da ne budemo. Dok on nije postao predsjednik, ovakvog diskursa ni približno nije bilo u javnom prostoru. Javnost se privikla na taj uličarski, poluprimitivan vid komunikacije. Danas mi se ne da ići tim smjerom, smatram da je dobro da smo održali dva današnja sastanka', rekao je Plenković.

  • +6
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Za 'nadrealne' situacije na sastanku rekao je da neće precizirati o čemu je riječ, već novinari mogu ispitivati nekog drugog o tome.

O stanu za ministra Banožića

Rekao je da je Milanović izvrijeđao ne samo ministra Banožića, nego sve Vinkovčane, sve zaposlene u autoškolama...

'Da li netko potiče ministra? Ne. On reagira kao član Vlade', rekao je, dodajući da Banožić nije iz Zagreba, a Državne nekretnine uredile su stan. 'Nisu ga uredili da on to nosi sa sobom u koferu kući. Ali indikativno je baš da se netko potrudio da baš taj ministar baš danas izađe na naslovnici jednog tjednika. Kakav dramatični tajming', rekao je Plenković.

Komentirajući Milanovićevu opasku da još nije ni iskoristio sve svoje ovlasti, rekao je sljedeće: 'U mrtvom smo strahu, ne znamo kako ćemo zaspati'.

''Sad smo u fazi gdje postoji ignoriranje ministra obrane od strane predsjednika. To tako po zakonu ne može. Treba poštovati ministra i Ministarstvo obrane. Postoji zakon, postoje nadležnosti ministra i nadležnosti načelnika Hranja i postoje nadležnosti predsjednika', kazao je, dodajući da predsjednik treba surađivati s ministrom.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Milanoviću je zamjerio što nije čestitao građanima Dan državnosti, a sada ne poštuje Zakon o obrani.

'Došli smo u situaciju da divljaštvo, uvrede, primitivizam postaju normalni. Sada je sve dopušteno. Ne samo da vrijeđa članove nacističke stranke, kako on to kaže, nego su se spustili standardi. Privikla se hrvatska javnost da najgrublje uvrede prolaze. To vam je taj novi europski model s Pantovčaka', poručio je Plenković, dodajući da nisu isključene promjene Zakona o obrani.

Nadrealan moment: Hranju nije bilo dopušteno govoriti

Govoreći o imenovanju veleposlanika, rekao je da je prof. Ivo Goldstein bio dobrodošao u Vijeću za suočavanje s prošlošću. 'Drugo je pitanje bi li mi htjeli da je on veleposlanik. Dali smo naše prijedloge, ali sve stoji', rekao je Plenković, napominjući da nikada nije bilo 'fifty - fifty', kako je to Milanović ranije isticao u kontekstu dogovaranja o diplomatskim kadrovima.

Presica Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Zaključio je da se nada da je načelnik Glavnog stožera dobro i da uživa slobodu govora, jer mu se nije dalo da govori na sastanku Vijeća za obranu. Neizravno je potvrdio da je to bio 'nadrealni' moment na sastanku.

'Meni je Hranj bio vrlo normalan, ozbiljan, simpatičan čovjek. Meni je on drag, govorim njemu u prilog', rekao je Plenković.

Prema priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću i predsjednikovog glasnogovornika Nikole Jelića, Vijeće za nacionalnu sigurnost u utorak je na sjednici, koju su zajednički sazvali Milanović i Plenković, raspravljalo o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kao i problemu nezakonitih migracija.

Na sjednici su prihvaćene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2022., sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu.