WEF U DAVOSU

Plenković razgovarao s Vučićem, Krišto, Kurtijem i Cormannom

17.01.2024 u 22:08

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u srijedu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bilateralne sastanke s, između ostalih, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Kosova Albinom Kurtijem i čelnikom OECD-a Mathiasom Cormannom

S Vučićem je Plenković, kako je objavio na X-u, razgovarao "o bilateralnim odnosima i situaciji u Srbiji nakon izbora". U objavi o susretu s Borjanom Krišto Plenković je naveo da će idućeg tjedna posjetiti BiH zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

S Kurtijem je Plenković razgovarao o "situaciji u susjedstvu" te mu je čestitao na ukidanju viznog režima, izrazivši potporu za članstvom u Vijeću Europe i na putu prema EU-u.

Od državnih čelnika, Plenković se sastao i s predsjednikom vlade Moldavije Dorinom Receanom.

"Čestitam na otvaranju pristupnih pregovora! Hrvatska je spremna ponuditi svoja iskustva iz pristupnog procesa kako bi pomogla", objavljeno je na platformi X predsjednika hrvatske vlade.

S glavnim tajnikom OECD-a Cormannom Plenković je razgovarao o tijeku pregovora o članstvu Hrvatske u OECD-u. "Proces bi trebao biti gotov u prvim mjesecima 2026 godine", napisao je Plenković.

Od povjerenika Europske komisije razgovarao je Plenković u srijedu s Dubravkom Šuicom, Valdisom Dombrovskisom i Stellom Kyriakides.

Plenković je izvijestio i o sastancima s čelnicima i predstavnicima globalnih velikih kompanija poput AstraZenece, Mete, Glodman Sachsa, Coinbasea, Vise, a razgovarao je i s Davorom Lukšićem, čileanskim poduzetnikom hrvatskog podrijetla.

"Jačamo suradnju domovinske i iseljene Hrvatske, a Lukšić grupa ostaje važan partner i investitor u brojnim projektima u Hrvatskoj", napisao je Plenković.