Aktualno prijepodne u saboru

Plenković o 'karijesu s Pantovčaka': Moj utjecaj je velik, njegov je nikakav, štetan

20.04.2022 u 09:54

Bionic
Reading

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 40 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Hrvoje Zekanović (NZ), a posljednje Stipo Mlinarić (Domovinski pokret).

Pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, tema je kojom je Zekanović otvorio aktualac uputivši pitanje premijeru, ali je govorio o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kao ''glasnogovorniku Kremlja'', kojemu je bliskim nazvao i Davora Domazeta Lošu, javlja Dnevnik.hr.

''HDZ je protiv, rekli smo to odmah vrlo jasno'', poručio je Plenković, koji se, pak, uhvatio splitskih izbora i smokvnih listova i krošnje, a pismo koje su potpisali generali nazvao je ''slabošću onoga koji podnosi molbu za pomilovanjem'', te je podsjetio i da je Milanović u svojoj kampanji govorio da se pomilovanjima ne kani baviti.

  • +22
Zagreb: Sabor 11. sjednicu počeo aktualnim prijepodnevom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

''Smatramo da ovakva inicijativa treba ići od onih koji za to imaju naslov. Neki dan je propala ekipa iz Splita govorila o aluziji o smokvinom listu, ovo ovdje je krošnja listova ničim izazvana na štetu onih koji su potpisali ovaj apel. Mislim da je to jedna velika slabost onoga tko je trebao podnositi zahtjev, a to je pravni zastupnik ili obitelj, a možda ponajviše slabost onoga koji šuti cijelo vrijeme i čeka da vidi što ćemo mi svi o tome kazati. To je jedini koji prema Ustavu u svojoj nadležnosti ima davati pomilovanja'', kazao je Plenković podsjetivši da je predsjednik Republike jedini koji treba odgovoriti na to, a u svojoj je predizbornoj kampanji najavljivao da će ukinuti institut pomilovanja.

''Ovo je nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u jednu temu koja dijeli društvo, to se već sada vidi. Očito je to orkestar gdje se prave nevješti. Hrvatska je vidjela puno orkestriranih akcija, ovo je jedna od njih, ali Vlada nema tu ingerencija, odlučit će o tome netko drugi. No, vaša opaska o glasnogovorniku Kremlja je zanimljiva - poslao sam mu pismo sa zahtjevom za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, odgovora nema. Da je suprotno, ja ne bih mogao hodnikom tu proći. Pitanje je i hoće li tog sastanka biti. Nama ne treba, Vlada je donijela svoje odluke. Drugi neka se zapitaju jesu li za to dobili mandat'', poručio je Plenković.

Zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec pitala je premijera zbog čega tako 'čvrsto stoji' iza ministra graditeljstva Ivana Paladina. Uz to je najavila kako će zastupnici Kluba Socijaldemokrata pitanja postavljati samo Plenkoviću jer su jedino sigurni da će on ostati u Vladi nakon rekonstrukcije.

''Drago mi je da ste uvjereni da ćemo mi ostati. Ministar je ovdje, bit će i za njega danas pitanja. Kad smo razmišljali tko će biti novi ministar, onda smo zbog obnove - ključne teme, išli s čovjekom koji dobro zna Vladu i ima moj respekt, no svi su se obrušili na njega. Onda smo da bismo, eto, valjda, osluhnuli stručnjake i praktičare, posegnuli za čovjekom koji ima iskustva s vođenjem i realizacijom projekta. I opet sad nije dobro'', kazao je Plenković istaknuvši da će Paladina odgovarati medijima oko svoje imovinske kartice, ali i da to nije njegov posao.

''Došao je iz privatnog sektora, mlad je, pun energije, ima plan od pet točaka, ja sam osigurao da se europski novac troši duže nego što bi mogao. Imam od njega velika očekivanja i briga me da ubrzava proces obnove'', zaključio je premijer, javlja Dnevnik.hr.

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Sandra Benčić iz Možemo čestitala je premijeru na 'šaradi i zabavljanju' javnošću slučajem Perković i Mustač.

'Važnija vam je sudbina tih ljudi nego onih koji žive u kontejnerima. Izgradili ste ukupno nula zamjenskih kuća za žrtve potresa nakon dvije godine. Da ste Grunfa poslali, nešto bi napravio. Sad izabirete ministra koji se mjesec dana mora bavti aferama umjesto da se bavi obnovom', izjavila je Benčić koja je zatražila izvanredne izbore.

Plenković joj je odgovorio kako Vlada nema ništa s Perkovićem i Mustačem.

''Gledajte na Pantovčak, tamo vam je sinopsis, orkestar. Vi ste, kolegice, pravnica, mora vam se to sve sleći. Što se tiče pitanja rekonstrukcije, izbora ... ne ide to tako, ovoliko izazova s koliko smo se suočili - tu smo. Možete vi pjevati dvije godine, nećete vidjeti izvanredne izbore. Mi smo preživjeli sve probleme u šest godina i tu smo. A što ste vi napravili za Zagreb?' rekao je Plenković.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upitao je predsjednika kada će rekonstrukcija Vlade?

'Znam da ste zaokupljeni rekonstrukcijom i da vam nije lako pronaći nekoga tko bi sjedio u ovoj Vladi i preuzeo na sebe dio odgovornosti recimo za muljaže ministra Paladina, znam da vam priča o Mustaču i Perkoviću dolazi kao naručena, možda i jest od vas naručena. Znam da ste sretni jer se ne morate baviti stvarnim problemima života u RH. Mi vam nećemo dopustiti da se time ne bavite. Prije dva mjeseca Vlada je predstavila paket mjera za borbu protiv rasta cijena, no od onda se dogodila agresija na Ukrajinu, cijene su nastavile rasti. Dio mjera nažalost nije adekvatan. U ova dva mjeseca nije radila svoj posao. Vjerojatno jer ne znam tko će u toj Vladi sjediti no to vas ne može ispričati od odgovornosti. Zato vas pitam - kada će napokon ta rekonstrukcija i hoćete li se maknuti ili napokon početi raditi svoj posao?', upitao je Grbin.

'Sada kada smo otkrili da ste bili muljator koji je godinama koristio novac za odvojeni život, predstavio se kasnije kao humanitarac pa donio državne pare, nekako mi je ispod razine da vi nalazite naslov da nama nešto prigovarate. Vi bi jedno godinu dana trebali šutjeti, da nitko ne zna da postojite, da ne dolazite ovdje, da se zaboravi to što ste učinili. Vi bez da trepnete nama docirate. Još ste nam zadnji put, zajedno s vašim jatakom Milanovićem, napali Zvonka. Toliko ste bezobrazni da nama imputirate tezu da smo naručili Perkovića i Mustača, jeste vi normalni, što je vama? Kako vas nije sram? Što se tiče naših mjera, 5 milijardi kuna, limitiranje rasta cijena struje, plina i naftnih derivata, potpore umirovljenicima, gospodarstvu, ribarima... Je vi spavate? Mi smo radili svoj posao, vi niste. Mi radimo svaki dan', rekao je Plenković.

Nakon kraće stanke aktualni sat je nastavljen iza podneva.

"Ne mogu se oteti dojmu da ministri zrače toplom melankolijom... Prije dva mjeseca ste rekli da nećete nikog smijeniti ni da se oporba postavi na trepavice. Sad ste se doveli do toga da vam Nikola Grmoja diktira tempo smjena", rekao je Nino Raspudić iz redova MOST-a, koji je Plenkovića pitao o dogovoru s SAD-om o izmjeni izbornog zakona u BiH.

"Točno, da nije bilo aktivnosti DORH-a ne bi bilo rekonstrukcije Vlade. Ali ... Čudim se da Grmoja još ovdje sjedi'', kazao je Plenković, prenosi Dnevnik. hr, podsjetivši da se Grmoja s HDZ-ovim Mariom Kapulicom kladio oko poligrafa vezano uz odlaska u Klub u Slovenskoj i izgubio: ''Da je bilo obratno, Mario bi otišao, on je čovjek od integriteta. Vi ste, valjda, naviknuti na bacanje blata''.

"Što se tiče karijesa s Pantovčaka, njegove izjave Bošnjacima 'prvo sapun pa onda parfem'... - da je vama to netko rekao, vi ne bi s njim razgovarali 10 generacija. Mi trpimo Milanovićevu štetu, vi ste mu jatak u BiH. Vi ćete Hrvate u BiH iz položaja žrtve pretvoriti u krivce", rekao je Plenković i ponovio: "Moj utjecaj je velik, njegov utjecaj je nikakav, štetan".

Uslijedio je niz opomena.

Bulj je zaradio drugu pa i treću opomenu porječkavši se oko vode Cetine s Ćorićem i Jandrokovićem, prozvavši ih da ne prate stanje stvari ni što se govori, nego prvi tipka po mobitelu, a drugi se ne usudi premijera prekinuti u govoru.

Opomenu je zaradio i Mario Kapulica, a potom i Hrvoje Zekanović, koji je poručio da se nekima politika oko BiH svodi na: ''Bruce Lee'', aludirajući na Raspudića. ''Ja stojim apsolutno iza svog Brucea Leeja'', poručio je Raspudić i zaradio drugu opomenu, a i Grmoja je zaradio drugu opomenu odgovarajući Kapulici, na što je i Kapulica zaradio još jednu opomenu, baš kao i Zekanović koji je Raspudića uputio na Pinokija.