sjednica vlade

Plenković: Pronašli smo rješenje, radnici Uljanika dobit će plaću za srpanj i kolovoz

30.08.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Do petka radnici Uljanika trebali bi dobiti plaću. Obećanje je to koje je radnicima dano u ponedjeljak, kada su stigli na prosvjed u Zagreb. Iako je bilo pitanje hoće li se naći rješenje, premijer Andrej Plenković potvrdio je da će radnici dobiti plaće, no otkud novac, nije detaljno obrazlagao

Već na početku sjednice Plenković se pohvalio značkom koju je dobio od ministra branitelja Tome Medveda povodom Dana nestalih. 'Pitanje nestalih tijekom Domovinskog rata još uvijek je aktualno. Mi smo kao Vlada napravili puno da se nađu nestali, no još uvijek traje proces za 1500 nestalih', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Osvrnuo se kratko i na rast BDP-a. 'Tema koja je pozitivna je rast BDP-a u drugom kvartalu za 2,9 posto. Taj rast je u odnosu na prosjek u EU snažniji. Možemo biti zadovoljni. To je 16 tromjesečje u nizu kako BDP raste. Izdvojio bih rast izvoza roba i usluga. Podaci su ohrabrujući', poručio je Plenković.

Ipak, tema koja je u fokusu ovaj tjedan je prosvjed radnika Uljanika i budućnost tog brodogradilišta. 'Što se tiče Uljanika, u ponedjeljak smo primili predstavnike sindikata i radnika. Na tom sastanku smo rekli da ćemo se angažirati da omogućimo dvije plaće. Našli smo način na koji ispuniti obećanje, šaljemo radnicima poruku da će dobiti plaće za srpanj i za kolovoz. Mislim da je to rješenje dobro, pravično. Učinilo smo maksimalno po zakonskim mogućnostima. Važno je da u sljedećim tjednima svi vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i strateško promišljanje toga kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna', kazao je Plenković.

I uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da će radnici dobiti plaću u petak, no na koji način je osiguran novac, nije otkrivao.

Izmjenama Pomorskog zakonika do veće konkurentnosti

Vlada je u četvrtak, prenosi Hina, prihvatila prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, kojim će se, kako se očekuje, ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu smanjiti administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru.

  • +16
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavljajući taj prijedlog i napominjući kako je to drugi od reformskih zakona u sektoru pomorstva, a nakon zakona o lučkim kapetanijama, ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je i da će to pridonijeti 'atraktivnosti hrvatske zastave za upis stranih plovnih objekata, naročito velikih jahti'.

'Time će se i uskladiti nacionalno pomorsko zakonodavstvo s novim EU rješenjima i onima iz međunarodnih ugovora, kojih je RH stranka', kazao je Butković.

Obrazložio je i da će se spomenuti ciljevi postići modernizacijom načina upisnika svih polovila jer će taj upisnik biti potpuno digitaliziran i centraliziran objedinjavanjem podataka iz različitih upisnika u novom jedinstvenom e-upisniku svih plovnih objekata, a predviđeno je i uvođenje poreza po tonaži za jahte, čime hrvatski upisnik, kako smatra Butković, postaje atraktivan za upis stranih polovila i njihov dulji boravak u RH, kao i za korištenje stalnog veza u marinama, povećanje potrošnje i drugo.

'Slijedom toga neupitan je i pozitivni financijski učinak koji će se preliti i na remontno brodogradarstvo i brodogradnju, uzimajući u obzir da velike jahte troše i do deset posto svoje vrijednosti na tekuće godišnje održavanje. Kako bi sve bilo transparentno, definirat će se i do sada neimenovani ugovor o najmu jahte i brodice te nautičkog veza, a sve kako bi RH spremno dočekala strane jahte, koje ionako svake godine plove hrvatskim Jadranom, i sada će imati razloga zadržati se kod nas i upisati pod hrvatsku zastavu', kazao je Butković.

Dopunama zakona dovršit će se i socijalna reforma u pomorstvu tako da se porezno rasterećenje, temeljem boravka na brodu u međunarodnoj plovidbi, omogućava i u situacijama koje su nepovoljne za pomorce i na koje nisu mogli utjecati niti ostvariti potrebna 183 dana za oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak.

Zakonom se sada potiče i održavanje obrazovanja u hrvatskim pomorskim učilištima, a umjesto dosadašnjih olakšica koje su se odnosile na samo edukaciju u inozemstvu, čime bi se ostvarili i ciljevi iz pomorske strategije koje se odnose i na otvaranje centara izvrsnosti u pomorstvu.

Također se osnažuju i rješenja protiv onečišćenja mora s brodova, kao i reakcije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora, a podižu se i granice ograničenja odgovornosti brodara za određene pomorske tražbine u skladu s odredbama konvencije iz 1976. i izmijenjenim protokolima iz 1996. i izmjenama iz 2012.

Zaključno, ministar Butković je naglasio da je prijedlog izmjena Pomorskog zakonika usuglašen sa socijalnim partnerima koji su pozdravili predložena rješenja.