SASTANAK U BERLINU

Plenković: Usuglasili smo akcijski plan ulaganja, Nijemce najviše zanima energetski sektor

28.08.2018 u 13:18

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je u Berlinu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te je dogovoreno usvajanje akcijskog plana za unapređenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke

13:32 'Hrvatska je izrazito oprezna i nije prva u redu koja bi zagovarala promjenu granica', kazao je Plenković o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, o kojoj se sve više govori. Premijer je poručio da Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su republičke granice postale državne i da se to mora poštivati kada se rješavaju problemi na Balkanu jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

13:30 Govoreći o Kosovu, Merkel je kazala da podržava sve dogovore koji će dovesti do rješenja problema, ali treba imati u vidu to da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna cjelovitost.

Govoreći o ulasku Hrvatske u Schengen i mogućnosti da taj put ubrza migantska kriza, kazala je da naša zemlja mora ispuniti sve uvjete. Plenković je kazao da očekuje pozitivnu evaluaciju svega što je napravljeno da Hrvatska uđe u Schengen.

13:24 Fokus razgovora Plenkovića i Merkel bio je na gospodarstvu i akcijskom planu za unapređenje odnosa, koji bi uskoro trebao biti usvojen.

Odgovarajući na zamolbu da kaže nešto više o akcijskom planu, Plenković je kazao da ima deset točaka i da je usuglašavan između ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Njemačke te da još nije finaliziran. Kazao je da njemački investitori koji su već ulagali u Hrvatsku žele ponovno ulagati i da postoji interes novih da dođu. 'Postoji mnogo zainteresiranih za ulaganja, posebno u energetskom sektoru, i to za greenfield ulaganja', naveo je hrvatski premijer. Plan trebaju usuglasiti ministri vanjskih poslova, a trebao bi biti gotov za nekoliko mjeseci.

13:23 Hrvatski premijer je kazao da se na sastanku govorilo i o situaciji na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini te položaju tamošnjih Hrvata.

  • +8
Andrej Plenković i Angela Merkel Izvor: Pixsell / Autor: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

13:22 'Hrvatska očekuje potporu Njemačke za ulazak u Schengen, a za taj cilj očekujemo da će biti ostvaren do hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine', kazao je Plenković. Također je kazao da tijekom predsjedanja Europskom unijom Hrvatska planira organizirati veliki samit zemalja zapadnog Balkana. Premijerki je otkrio i planove o namjeri Hrvatske za ulaskom u eurozonu, što je za našu zemlju važan srednjoročni cilj.

13:20 Plenković je zahvalio na gostoprimstvu. Kazao je da je Njemačka prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner. 'U našim odnosima važan aspekt ima i uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj, kojih je prema procjenama oko pola milijuna i koji doprinose i Hrvatskoj i Njemačkoj', kazao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao da vjeruje da će akcijski plan za unapređenje gospodarskih odnosa biti dogovoren u narednom razdoblju te da ćemo imati hodogram aktivnosti prema kojem ćemo se moći ravnati.

13:15 Merkel je Plenkoviću čestitala drugo mjesto Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Podsjetila je na prijateljske odnose koji sežu do 1991. godine. Smatra da dvije zemlje mogu ojačati gospodarske odnose. Merkel je pohvalila napore koja Hrvatska radi kako bi se pridružila Schengenu.

Prije sastanka Plenković je kao jednu od tema razgovora najavio situaciju na jugoistoku Europe, uključujući migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna. Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao oblik tješnje integracije unutar Europske unije.