vratio lopticu

Plenković pojasnio što će napraviti ako cijene nafte nastave divljati i odbacio kritike oporbe: 'Sve se ovo globalno događa samo zbog HDZ-a'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 20:06
  • Objavljeno 14.10.2021 u 20:06
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

U Dnevniku HRT-a gostovao je premijer Andrej Plenković te je komentirao ograničavanje cijena benzina i dizela, izbore za novog šefa Vrhovnog suda i ostale političke aktualnosti

Govoreći zašto je Vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavi zadnjih nekoliko tjedana.

- Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo, rekao je Plenković Dnevniku HRT-a.

- Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati, dodao je.

- Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana. Stoga smo iskoristili što nam zakon o naftnim derivatima omogućuje, članak 9., da Vlada može iznimno od reguliranja cijene koje tržište radi u takvim okolnostima napraviti ovaj potez. Učinili smo da je 11,10 kuna maksimalna cijena benzina, a dizela 11 kuna. Odluku smo donijeli na mjesec dana kako bismo dali stabilnost očekivanja naših građana i gospodarstvenika u razdoblju pred nama, objasnio je premijer.

  • +25
  • +22

Sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti. - Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama, rekao je Plenković.

- Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom, rekao je Plenković.

Komentirajući tezu oporbe kako bi cijene goriva i dalje nastavile rasti da nije bilo presude Vrhovnog suda o odgovornosti HDZ-a za korupciju u slučaju Fimi media te da zazivaju ispriku, ostavke, prijevremene izbore, a u konačnici i kolika je štetu čini presuda, premijer je bio sarkastičan.

- Sve što sam maloprije rekao da razgovaramo unutar Hervatske Vlade, resora, stručnjaka s kolegama premijerima iz drugih zemalja isključivo samo zato što su cijene nafte niže, pa nemamo problem i zato što smo unaprijed znali kada će Vrhovni sud objaviti svoju presudu po žalbi i potvrdi presudu Županijskog suda. Sve se ovo globalno odvija sam zbog HDZ-a , procesa koji se odnosi na razdoblje Ive Sanadera 2004.-2009.- u jednom pravnom postupku. Nismo ništa drugo u životu mi radili nego smo se samo s time bavili, sarkastično je konstatirao premijer.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!