Divjak, BOŽINOVIĆ, PAVIĆ...

Plenković otkrio imena svih ministara, ima iznenađenja

08.06.2017 u 22:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković otkrio je imena ministara u rekonstruiranoj Vladi, koje će predložiti Saboru u petak: Dražen Bošnjaković bit će novi ministar pravosuđa, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević ministar uprave. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, ujedno potpredsjednik Vlade, bit će HNS-ov Predrag Štromar, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

'Dogovorili smo popunjavanje Vlade RH novim ministrima i bit će tijekom jutra predloženi na relevantnim odborima u Saboru, a očekujem da se tijekom dana održi glasanje i da Vlada bude kompletirana', izjavio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Upitan na koliko saborskih zastupnika računa prilikom glasanja, odgovorio je da ima dovoljno glasova, no 'nećemo gatati'. Na koliko minimalno računa? 'Znate kolika je većina. Pretpostavljam da smo svi dovoljno ozbiljni i cijeli proces koji smo vodili je takav da ako predlažete ovoliki broj ministara, onda imate ruke', odgovorio je Plenković.

'Nebitno je tko će sve dignuti ruku, važno je da imamo većinu i okončamo ovaj proces, da se Hrvatska okrene onome što je bitno – gospodarskom rastu i razvoju. Odgovornost HDZ-a je održati političku stabilnost, okrenuti se boljitku svih naših ljudi, provoditi program Vlade. Ispružena ruka koju smo dali nizu parlamentarnih stranaka da se uključe u taj proces je tu i smatram da je vrijeme da se okrenemo poslu', rekao je Plenković. 

Je li odlazak ministra znanosti Pave Barišića bio uvjet HNS-a, zanimalo je novinare. Plenković je to opovrgnuo, rekavši da je zahvalio Barišiću i da cijeni njegov doprinos. 'Izuzetno se trudio, dao je svoj obol. Sve što je napravio, napravio je u najboljoj vjeri i u skladu s programom Vlade', procjenjuje Plenković. 

Na pitanje preuzimaju li novi ljudi kurikularnu reformu, što je sugerirala buduća ministrica Divjak, Plenković je odgovorio da špekulacije nisu bile predmet razgovora i da Vlada provodi jednu politiku i jedan program.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Sve ove spekulacije koje čitate nisu bile predmet razgovora niti su predmet mog interesa. A to što postoji puno aktera koji bi se veselili da nešto ne uspije pa da Hrvatska ide u destabilizaciju, taj film, dok sam ja na čelu HDZ-a i Vlade, neće gledati', rekao je Plenković. 

Na provokativno pitanje o prirodi suradnje s HNS-om, premijer je odgovorio da je 'ta vrsta pitalica, koje su možda simpatične, soundbite friendly, jeste li s nekim u vezi ili niste, u političkom smislu nebitna'.

'Bitni su mandati, koji su neopozivi, bitne su odluke političkih stranaka da preuzmu odgovornost za ono za što su se u izborima natjecale, da bi svojim angažmanom preuzele odgovornost, ili barem suodgovornost. Ta vrsta retorike – politička trgovina – jednostavno ne stoji', ustvrdio je Plenković, ilustrirajući širinu svojih političkih vidika velikim konsenzusom u Europskom parlamentu iz 2014., koji je nakon izbora za predsjednika EP-a pretvoren u koaliciju narodnjaka i liberala.

'Vrijeme je za iskorake, ovo je 2017. i važno je da možemo postići konsenzus o bitnim pitanjima za zemlju', zaključio je Plenković.

Bošnjaković: Koalicija će pridonijeti dobrim trendovima

Dražen Bošnjaković prethodno je potvrdio za Hrvatsku televiziju da je predložen za ministra pravosuđa. 

'Predložen jesam, a sutra treba krenuti procedura, pa ću vidjeti kako ću proći', rekao je Bošnjaković u izravnom uključenju ispred Središnjice HDZ-a, u kojoj je u četvrtak navečer održana sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Bošnjaković je naglasio da je za HDZ važna stabilnost Hrvatske, dodavši kako izbori nisu opcija iako su rezultati lokalnih izbora pokazali da je najjača stranka. 'Mislimo da izbori nisu opcija zbog nastavka dobrih gospodarskih trendova, povlačenja novca iz fondova EU-a i rješavanja pitanja Agrokora', dodao je, ocijenivši kako bi se novim izborima svi trendovi zaustavili u idućih četiri do pet mjeseci.

Premijer Plenković je tijekom dana u Banskim dvorima razgovarao s predstavnicima stranaka i saborskim zastupnicima o potpori, nakon što je potporu Vladi odlučio dati HNS.