burno na odboru

Plenković optužio Marasa da je kao stalker: Ja mu čestitam na brzini trčanja za mnom; Maras žestoko odgovorio: Jedva čekam da dođe na moj odbor

19.07.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Nakon što je na dva saborska odbora predstavio nove potpredsjednike Vlade Zdravka Marića i Davora Božinovića, kandidata za ministra uprave Ivana Malenicu te kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, premijer Andrej Plenković stigao je na Odbor za regionalni razvoj i europske fondove, na kojem se predstavlja novi ministar regionalnog razvoja Marko Pavić. Plenković je ušao u svađu s Gordanom Marasom, SDP-ovcem koji ga prati u stopu na sva tri saborska odbora

Pavić na mjesto prvog čovjeka ovog ministarstva dolazi s mjesta ministra rada i mirovinskog sustava i zamijenit će Gabrijelu Žalac.

'Ima vrlo široko iskustvo. Osobno ga poznam niz godina, znam njegove profesionalne kvalitete i smatram da će s bogatim međunarodnim iskustvom znati pronalaziti rješenja u ovom resoru, koji je važan za Hrvatsku jer smo proeuropsko orijentirana Vlada', predstavio je Plenković Pavića te zahvalio dosadašnjoj ministrici na ostvarenim uspjesima.

Pavić je kazao da mu je zadovoljstvo to da je kandidat za ovu poziciju. 'Prvi prioritet će mi biti osiguranje kontinuiteta korištenja sredstava fondova EU-a, drugi će biti novo financijsko razdoblje, a treći prioritet bit će ravnomjeran razvoj Hrvatske, kao i pojednostavljenje procedure. Predložit ću centraliziranu isplatu za fondove EU-a i bolju integraciju trenutačnih operativnih programa', istaknuo je, među ostalim, Pavić.

Damir Mateljan pitao je Plenkovića zbog čega je točno Pavićeva prethodnica Žalac morala otići.

  • +6
Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove EU-a Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Vrlo jasno sam precizirao svoju rekonstrukciju. Htio sam da ova Vlada, koja je izrazito uspješna, nesmetano nastavi svoj rad. Ne želim voditi Vladu u vrlo zahtjevne reforme opterećen javnom atmosferom da se ova Vlada veže uz radnje uz koje ide konotacija kriminalnih radnji. U politiku sam došao angažiran da na temelju vrijednosti koje su sadržajne, pošteno, predano i angažirano radim za dobrobit hrvatskih ljudi. I želim raditi nesmetano, ne prejudicirajući bilo koju odgovornost ili krivnju, kao što to rade oporbeni zastupnici. Ponavljam, ne dam da se na ovu Vladu lijepi etiketa korumpiranosti', naglasio je Plenković.

Poručio je oporbi na čelu sa SDP-om da su zaboravili da su oni kada su bili na vlasti dizali granicu za odlazak u mirovinu.

Branko Grčić (SDP) kazao je da se ne radi o onome što su argumenti Plenkovića i Pavića, 'ne radi se o neuspješnosti u obavljanju posla, zbog čega je Žalac smijenjena'.

  • +2
Gordan Maras Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Mora postojati drugi razlog. On nije potekao od saborskih zastupnika, nego novinara istraživača. Ne možemo ostati slijepi i gluhi na te pisane riječi. Ja vas podržavam u rekonstrukciji i želimo da ovo bude prekretnica i da takvih pojava više u Vladi ne bude', kazao je Grčić.

Gordan Maras (SDP) odgovorio je da su Plenković i ministri korumpirali ovu Vladu. 'Ovo je najkorumpiranija Vlada od početka 90-ih. Pa nije oporba parkirala Mercedes ispred kuće ministrice Žalac, nije opozicija nakrcala imovinom Tolušića i Kuščevića... Kako imate obraza reći hrvatskoj javnosti da ne date nikome da stavlja etiketu korumpiranosti na ovu Vladu?'

Plenković je kazao da je Maras kao stalker, kojem je ovo treći odbor danas. 'Ja mu čestitam na brzini trčanja za mnom. Bezobrazno je promijenio. Ako želite plakati, odite malo van pa se isplačite. Vi ne trpite kritiku. Malo ste netolerantni, a SDP spada u naprednjake. Vi unaprijed presuđujete i osuđujete ljude. Ne da ste me uvrijedili, nego ste me smrtno uvrijedili prišivajući mi korupciju', kazao je Plenković.

'Plačljivko je sad napustio Odbor', zaključio je Plenković.

Nedugo nakon što je napustio sjednicu odbora, Maras je na twitteru odgovorio Plenkoviću, koji bi u 16h trebao doći na odbor kojim Maras predsjedava, te mu poručio da pripremi odgovor na pitanje zašto je smijenio ministre optužene za korupciju koje je do jučer podržavao.