PRVI SASTANAK

Plenković od Vijeća zatražio da ubrza svoj rad

14.09.2017 u 18:04

Bionic
Reading

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima sastalo se u Banskim dvorima, a na sjednici su uz njegove članove prisustvovali premijer Andrej Plenković i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora

Nakon sastanka medijima se obratio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća, kazao je da se Plenković obratio Vijeću i iznio osnovne ciljeve koji su postavljeni pred njih te apelirao je da Vijeće ubrza rad.

  • +2
Sastanak Vijeća za suočavanje s prošlošću Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Naveo je da je odlučeno da jedan dio članova za sljedeći sastanak, koji bi trebao biti za otprilike tri tjedna, pripremi analizu pozitivne prakse Hrvatske u tom području i komparativnu analizu prakse EU zemalja i ta pravna analiza će biti podloga za preporuke Vladi za pravnu regulaciju svih problema oko obilježavanja, naziva ulica, komemoracija i simbola.

Istaknuo je da premijer nije davao nikakva upustva  i da se poštovala se autonomija Vijeća.  

Upitan koliko često će se sastajati, odvratio je da koliko će sastanaka biti nije bitno, ali i najavio da će biti gotovi i prije ožujka, ponovio je.

S obzirom na to da je na današnjem sastanku Vijeća bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, novinare je zanimalo hoće li idući put opet biti netko od političara, možda i oporbe, Kusić je reako da ne zna hoće li netko dolaziti. 'Inače, u samoj odluci stoji da predsjednik može pozvati nekoga ukoliko to smatra potrebnim', podsjetio je Kusić.

Kazao je i da je zadaća Vijeća ograničena na razdoblje Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata.