sjednica vlade

Plenković: Od prošlog vikenda imamo preko 20 oboljelih, malo smo se više opustili

18.06.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Pomoć gospodarstvu zbog situacije s koronavirusom ponovno je jedna od tema jedne od posljednjih sjednica Vlade prije izbora, na kojoj se uvodno obratio Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na povećan broj oboljelih od koronavirusa.

'Imali smo tri tjedna zatišja, dok posljednjih dana bilježimo porast. Od prošlog vikenda imamo ukupno preko 20 oboljelih, nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se sugrađani i svi mi malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan. Pandemija ne jenjava pa je broj dnevno oboljelih veći. Pandemija se pojačava u našem okruženju, broj je porastao u Sjevernoj Makedoniji 370 na 2500, u BiH sa 450 na 800, a u Srbiji sa 220 na 750. Većina slučajeva oboljenja je ona vrsta gdje su se naši sugrađani vratili iz BiH ili Srbije i nešto iz Slovenije. Apeliram na sugrađane da budu oprezni, da je u interesu hrvatskog gospodarstva i turizma normalno funkcioniranje države. Moramo zadržati ključne mjere koje sprječavaju zarazu, a to se odnosi na izbjegavanje rukovanja te, naravno, pranje ruku i dezinfekcija', kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Osvrnuo se i na jučerašnje podrhtavanje u Zagrebu te podsjetio što je Vlada napravila za stradale u potresu. Kazao je kako je završio proces javnog savjetovanja oko Zakon o obnovi Zagreba. 'skupilo se podosta komentara, na kraju ih je bilo 391. Svi nadležni resori su angažirani da analiziraju komentare', kazao je.

Što se tiče sufinanciranja nabave bojlera, kazao je da je stiglo 1070 prijava, ali i da je sve više zahtjeva za najam stanova.

'COVID zajmovi od HAMAG-a su izrazito dobro korišteni. Podaci su sjajni. Riječ je o programu zajmova za obrtna sredstva do 750 tisuća kuna. Zaprimljeno je preko 5 tisuća zahtjeva', kazao je.

Najavio je da će isplata regresa biti 23. lipnja i to u skladu s dogovorom sa socijalnim partnerima.

Tijekom iznošenja redovitog izvještaja o stanju s koronavirusom državni tajnik Tomislav Dulibić potvrdio je da je u posljednjih 24 sata evidentirano 11 novooboljelih, odnosno, sveukupno 2269 slučajeva koronavirusa.

'Većina je iz inozemstva, a imamo i lokalnu transmisiju', rekao je Dulibić. 'Svi novooboljeli su obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju ili je pokrenuta dijagnostika. situacija je stavljena pod kontrolu', kazao je.

Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je pak da je današnja situacija samo podsjetnik da je virus još tu i da se preporuka moramo pridržavati. 'Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo u ove zemlje okruženja ako to nije nužno', kazao je Božinović.