jesen u lici

Plenković obećao da će Vlada podržati poljoprivredu Like

30.09.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je na središnjem gospićkom trgu otvorio tradicionalnu 24. manifestaciju "Jesen u Lici", obećavši da će kroz različite programe Vlada podržati "agilnost i kreativnost" tamošnjih poljoprivrednih i drugih proizvođača

Nakon jučerašnjeg potpisivanja partnerskog sporazuma s Europskom komisijom od devet milijardi eura bespovratnih sredstava za regionalni razvoj za ovo desetljeće, Plenković je izjavio da će dio tih sredstava biti usmjeren prema Dalmatinskoj Zagori, Gorskom Kotaru, Banovini i Lici, “da bi se pomoglo baš tim krajevima gdje je aktivnost države nužna da bi se pokrenule privatne inicijative”.

“Kod ulaska u EU bili smo na 61 posto razvijenosti Europske unije, sada smo na 70 posto, a za deset godina, uvjeren sam, bit ćemo dobro iznad tog postotka prosjeka EU. To će nas učiniti zemljom koja je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće i pomogla svim krajevima, posebno onima kojima je poluga države i poluga EU sredstava važna za razvoj, za jačanje infrastrukture i za opstanak, za demografsku stabilizaciju”, kazao je Plenković.

Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je tom prigodom da Ličani nakon mnogih nedaća kroz povijest i danas stoje uspravno i ponosno te da se tradicionalne vrijednosti ovdje nikada neće izgubiti.

“U prelijepoj Ličko-senjskoj županiji ljudi svoje domoljublje svjedoče svojim životima, a vi ste danas na 'Jesen u Lic'i donijeli rezultate svojih ruku. Puni štandovi i bogatstvo najrazličitijih proizvoda vaš je prilog našem razvoju i blagostanju”, rekao je Petry, dodavši da je s 350 izlagača ovogodišnja "Jesen u Lici" rekordna.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, kritizirajući Zakon o poljoprivredi i sustav poticaja kao dio razloga za depopulaciju Like, ustvrdio je da će, ako se nastavi s nebrigom za Liku, "ona postati ili jedno lovište ili jedina zelena pustinja u Europi".

Otvorenju "Jeseni u Lici" prethodilo je potpisivanje sporazuma između Ličko-senjske županije i Sveučilišta u Zagrebu, temeljem kojeg će znanstveni kadar Sveučilišta raditi na realizaciji budućeg Centra za poljoprivredu i stočarstvo na brdsko planinskom prostoru.

Također, premijer Plenković, potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su potpore za ruralni razvoj OPG-ovima u ukupnom iznosu od 2,7 milijuna kuna. Plenković je tom prilikom kazao da u toj županiji ima 5.000 poljoprivrednika te da oni imaju “važnu ulogu za gospodarski razvoj ovog djela Hrvatske”.

Inače, danas na tom sajmu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi kampanju "Poslušaj glas prirode", koja potiče promjenu stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode. Riječ je o kampanji koja se provodi u sklopu projekta "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000", najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj.