PREMIJER U SLOVENIJI

Plenković o Vulinu: Volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući

24.04.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojemu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. U izjavi novinarima prokomentirao je odnose sa Slovenijom, ali i sa Srbijom

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković se osvrnuo i na odnose sa Srbijom te činjenicu da je Hrvatska srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglasila personom non grata.

'Donijeli smo odluku jer smatramo da treba smanjivati tenzije i dati prostor konstruktivnom razgovoru i, što se Vlade tiče, napravili smo velike iskorake, a tamo su bili ministri Butković i Bošnjaković. Stigao je i predsjednik Sabora. Što se tiče Vulina, s obzirom na njegove izjave i najave, mogu samo reći - volimo i teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući', poručio je Plenković.

Nije se, dodao je, čuo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, koja se, podsjetimo, već požalila da joj hrvatski premijer nije odgovorio na telefonski poziv. 'Nisam se čuo s njom, očekivao sam da će biti tu danas', rekao je Plenković.

Na pitanje je li se sastao sa slovenskim premijerom Cerarom kazao je da su razgovarali na ručku. 'Miro i ja smo dosta razgovarali na ručku, ali neformalno. Izbori u Sloveniji su 3. lipnja. Novi sudski postupak nije rješenje za otvorena pitanja. A što se tiče presuda hrvatskih sudova u vezi NLB-a, moramo poštivati vladavinu prava. Hrvatski sudovi djeluju neovisno o Vladi i ne utječemo na te presude', kazao je Plenković.

'Jedino pravo otvoreno pitanje sa Slovenijom je pitanje granice, a nikada o tom pitanju nismo govorili smirenije. Žao mi je što nismo našli konsenzus za taj problem, za koji ne mislim da je nepremostiv. Mi smo Sloveniji ponudili pravično rješenje', rekao je Plenković.

  • +14
Andrej Plenković i Miro Cerar na Brdu kod Kranja Izvor: Cropix / Autor: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX

'Sad ćemo pričekati da prođu izbori u Sloveniji pa ćemo nastaviti dijalog. Važno je da se ovaj problem ne prelijeva na ljude i žao mi je što imamo ovaj slučaj s ribarima u Savudriji', kazao je Plenković.

Upitan kako gleda na izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će Slovenija blokirati Hrvatskoj put u Schengen ako ne bude poštovala arbitražnu presudu, Plenković je poručio da i Slovenija ima interes da Hrvatska uđe u Schengen. 'Za slovenske granice bilo bi bolje da Hrvatska uđe u Schengen, onda možda ne bismo imali ni žice na granici', rekao je Plenković, dodavši da ne vidi zašto bi Slovenija postavljala ikakve prepreke.

Komentirao je i zahtjev austrijskih europarlamentaraca da se zabrani skup u Bleiburgu. 'Po tom pitanju se neće ništa promijeniti i Sabor će i dalje biti pokrovitelj obljetnice. Ali se moraju poštivati pravni propisi Austrije i da ne bude nikakvih obilježja koja su protivna austrijskom zakonu', poručio je.

Nije želio komentirati izjavu Ivice Todorića da ga upravo on progoni, zajedno s Martinom Dalić i Davorom Božinovićem.