Premijer u sisku

Plenković o izborima u Splitu: Puljak ne može biti dalje od centra, a taj njegov zamjenik... Zastrašujuće! Sramota!

28.05.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Sisku je sudjelovao na svečanosti otvorenja Središnjeg paviljona Opće bolnice 'dr. Ivo Pedišić', nakon čega je dao potporu kandidatima HDZ-a u 2. krugu izbora, kandidatkinji za gradonačelnicu Siska Željki Josić i kandidatu za župana Ivanu Celjaku. 'Oni predstavljaju novu energiju i odgovornost za ovaj ključni period za Sisačko-moslavačku županiju', naglasio je Plenković, pozivajući birače da ih podrže u 2. krugu

Odgovarajući na pitanja novinara o padu BDP-a u prvom kvartalu za 0.7 posto, Plenković je rekao da su podaci 'izrazito ohrabrujući'.

'To je na tragu naših očekivanja, izlazimo iz faze krize i većina indikatora izrazito je dobra. Puno očekujemo od 3. kvartala tijekom turističke sezone', rekao je Plenković, dodajući da je njegov inicijalni komentar pozitivan i da su mnogi očekivali slabiji rezultat.

'Ivošević bi trebao odmah povući kandidaturu'

Osudio je spornu izjavu Bojana Ivoševića, kandidata za zamjenika gradonačenika Ivice Puljka u Splitu.

'To je zatrašujuće! I Puljak je pjevao ustaške pjesme, a da je slučajno Puljak bio iz HDZ-a, reakcije bi još trajale i ne bi se reklo 'On je samo čovjek'. A Ivošević? To je sramota za Split. Splićani su pametni, široki, obrazovani, ne vole isključive ljude, one koji vrijeđaju vrijednosti hrvatskog naroda, a kamoli ovakve napisane tekstiće u kojima de facto opravdavaju holokaust. Da je to bio netko iz HDZ-a, imali biste dolje revoluciju. Splićani zavrijeđuju puno bolje', rekao je Plenković, dodajući da Puljak ne može biti dalje od centra iako se tako predstavlja.

'On je 200 milja daleko od centra. Razočaran sam njegovom bahatošću, arogancijom. Ne mogu vjerovati da je došao iz stranke koja se zvala Pametno. Nit' je centar, nit' je prepametno', rekao je Plenković.

Govoreći o Ivoševiću, Plenković se zapitao kako bi s takvim zamjenikom gradonačelnika funkcionirala suradnja Grada s nekim izraelskim sveučilištem, te je poručio da bi se on 'trebao odmah povući i zaboraviti da se ikada želio baviti politikom'.

Na traženje novinara komentirao je i izjavu Miroslava Škore, čelnika Domovinskog pokreta i kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, da je nedopustivo da premijer i predsjednik sudjeluju u izbornoj kampanji.

'Gledajte, da bi se čovjek bavio politikom mora nešto znati. Mora znati nadležnosti. Kao predsjednik Vlade i stranke, ne samo da imam puni naslov, nego imam i obvezu sudjelovanja kampanji. Da ne pomažem kandidatima to bi bilo bizarno i loše. Te floskule koje lagano odlaze u eter govore više o njemu nego o nama. Što se tiče predsjednika Republike, tu je u pravu. Predsjednik bi trebao biti neutralan, ali on je optrčao sve džepiće', napomenuo je Plenković.

Najavio je da će 'za 50-ak minuta', na sjednici Vlade, otkriti hrvatskoj javnosti za koje se borbene zrakoplove odlučila Vlada.

  • +5
Plenković i Jandroković položili vijence povodom Dana OSRH Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Drugi krug izbora u Sisku izborile su Kristina Ikić Baniček (SDP, Centar, Laburisti, Zelena alternativa - ORaH) i Željka Josić (HDZ, HSLS, HKS, HSP, SDA HRVATSKE, HSS, HSU, HNS), s tim da je aktualna SDP-ova gradonačelnica osvojila oko 1000 glasova više od svoje protukandidatkinje. U prvom krugu na izbore za gradonačelnika Siska izašlo 18.138 birača (46,9 posto).

Za funkciju sisačko-moslovačkog župana bore se Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) koji je u prvom krugu dobio 48,57 posto glasova birača i Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa - ORaH) koji je dobio 21,35 posto glasova.

Uz premijera Plenkovića, na svečanosti otvorenja Središnjeg paviljona sisačke bolnice bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zdravstva Vili Beroš.