Plenković bijesan:

'Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je apsurdnu odluku, a Bulja ćemo predložiti za veleposlanika u Veliku Britaniju'

11.10.2019 u 16:53

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesu odlučilo je danas da je premijer Andrej Plenković prekršio načela savjesnog i transparentnog postupanja zbog imenovanja njegovog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini. Zbog toga je Plenković održao konferenciju za medije na kojoj je komentirao slučaj.

'Odluka nije donesena jednoglasno, koliko sam ja čuo, otprilike rezultatom 3:2. To je štetna odluka za sam imidž povjerenstva i odluka koja meni čini malu štetu. Fer je da se čuje i druga strana', uvodno je istaknuo Plenković.

Pojasnio je da nije točno, kako se govori, 'da je netko pokušao prošvercati svog kuma u diplomaciju', jer je Pokaz iskusni diplomat, a on ga poznaje od 1994. 'Bio je stalni veleposlanik u NATO-u. 2012. postao je veleposlanik u Rusiji, a to su odlučili Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Josipović. On me zamolio da mu budem vjenčani kum 1999. godine, to je bilo prije 20 godina i to govorim samo da izbanaliziram ono što govore neki članovi povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je donijelo nevjerojatnu odluku', rekao je.

Dodatno, Plenković je rekao da kumstvo s Pokazom nije relevantno za imenovanja u diplomaciji, nakon čega je krenuo u opširnu prezentaciju o tome kako se imenuju i postavljaju diplomati. 'Proceruda je tajna, nema javnosti. Kažem to za ove koji to ne znaju, a iznose mišljenja', naglasio je.

Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi

Podsjetio je i da ga je za ovaj slučaj prijavio Mostovac Miro Bulj i da su mnogi drugi ljudi potrošili puno energije pišući o ovom slučaju, iako je cijela procedura odabira diplomata tajna. 'Povjerenstvo je donijelo apsurdnu, nenormalnu odluku. Moramo stati na kraj nečemu što je nenormalno. Da sam predložio Bulja za veleposlanika to bi bio posao za Povjerenstvo jer bi s ceste uzeo nekoga i postavio ga za veleposlanika', rekao je vidno nervozan premijer.

'Ovo je krupni autogol, diskvalificirajući autogol, a mi ćemo razmisliti o tome da predložimo gospodina Bulja za veleposlanika u Ujedinjenoj kraljevini, pogotovo sad kad izađu iz Europske unije', rekao je.

  • +20
Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Upitan o izjavama Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika koji je rekao da će pokušati 'preko HDZ-a rješiti problem neprocesuiranja ratnih zločina', te najavio mogući odlazak iz stranke, Plenković je rekao: 'Nisam primijetio da će otići iz HDZ-a. DORH i policija su neovisni, nema on tu što rješavati preko HDZ-a'.

Upitan o štrajku u prosvjeti i stalnim zahtjevima za povećanje plaća u javnom sektoru, Plenković je ljutito odbacio: Svima ćemo povećati plaće 100 posto, 17 posto je premalo. 100 posto svima jer to prihodovna strana proračuna može izdržati'.

Dokument: "Prezentacija s presice Andreja Plenkovića"