NAKON ODLUKE POVJERENSTVA

Oglasio se i MVEP: Odluka Povjerenstva je neosnovana, Plenković nije bio predlagatelj imenovanja Pokaza

11.10.2019 u 16:13

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesu odlučilo je danas da je premijer Andrej Plenković prekršio načela savjesnog i transparentnog postupanja zbog imenovanja njegovog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini. Zbog svega se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVEP, u priopćenju odaslanom medijima, ističe da je Igor Pokaz predložen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske isključivo na temelju njegove dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih postignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga veleposlanika Pokaza. Pokaz je, podsjećaju, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1994. godine, bio je na dužnosti u Stalnom izaslanstvu RH pri UN u New Yorku, obnašao je dužnost pomoćnik ministra obrane, a potom je bio i veleposlanik u Stalnoj misiju RH pri NATO-u, kao i veleposlanik Hrvatske u Rusiji.

'Ovim putem ponavljamo da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju odluke Vlade RH i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom RH i drugim propisima. Napominjemo, također, da se sukladno odredbama Ustava RH, predsjednik Vlade RH ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika te nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika vlade i predsjednice Republike. Jednako tako, ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH. Stoga držimo da je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Igora Pokaza neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama', stoji u priopćenju.

  • +12
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL