AKTUALNE TEME

Plenković o HEP-u, sastanku s Bernardićem, predsjednici i Oreškoviću

04.01.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Stav Mostovih i HDZ-ovih ministara, donosno Vlade po pitanju prodaje dionica HEP-a je jedinstven, poručio je nakon sastanka s hrvatskim europarlamentarcima premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se pritom i na posjet predsjednice SAD-u, pismo predsjednika SDP-a Davora Bernardića, ali i novi posao svog prethodnika Tihomira Oreškovića

Govoreći o prodaji dijela dionica HEP-a kako bi se time otkupio MOL-ov udjel u Ini, Plenković je ponovio ono što je prethodnih dana govorila potpredsjednica Vlade Martina Dalić - HDZ i Most su po tom pitanju usuglašeni.

'Što se tiče stava Vlade, koja je sastavljena od HDZ-ovih i Mostovih ministara, on je jedinstven. Ministar Dobrović će kasnije izvijestiti detaljnije o stavovima Ministarstva. Oni su konsolidirani. Ovo je najprimjereniji model. IPO HEP-a 25 posto minus dionica model je kojim će se uspostaviti kontrola i nad HEP-om i Inom', poručio je Plenković.

Komentirao je i zahtjev branitelja da se Fondu hrvatskih branitelja prepusti sedam posto dionica HEP-a, kazavši kako o tome u razgovorima s koalicijskim partnerima još nije bilo riječi, no da će se i ta tema staviti na stol prilikom izrade zakonskog okvira za IPO HEP-a.

Na upit novinara osvrnuo se i na pismo koje mu je uputio predsjednik SDP-aDavor Bernardić, pozvavši ga u njemu na razgovor i sastanak o interesima Hrvatske, među kojima su i Ina i HEP.

'Ovo je, kao što sam već nekoliko puta rekao, tema koja po mom uvjerenju zahtijeva širok konsenzus. S Bernardićem sam se vidio nekoliko puta, poslao mi je pismo nakon što sam mu ja poslao pismo u kojem sam mu čestitao na pobjedi. Imamo puno zajedničkih tema, razgovarat ćemo i sa SDP-om i drugim strankama o Ini, ali i drugim temama', poručio je Plenković.

Nakon što su mediji objavili kako se bivši premijer Tihomir Oreškovićvraća na posao u Tevu te će raditi u Amsterdamu, Plenković je prokomentirao i pitanje osiguranja koje s njim ide u Nizozemsku.

'Uredba postoji dulje vrijeme, tu vrstu zaštite ima uski krug osoba i odnosi se na najviše dužnosnike do šest mjeseci nakon prestanka mandata, a to je u ovom slučaju do 19. travnja. Razmotrit ćemo tu temu. Bivši dužnosnik se vlastitom odlukom može odreći te zaštite. Razgovarat ćemo o toj temi i vidjeti što je najprimjerenije', kazao je Plenković.

Novinare je zanimalo i zna li premijer što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović radi u SAD-u. 'Prepustio bih Uredu predsjednice te teme. Siguran sam da će predsjednica tamo voditi za Hrvatsku važne i korisne razgovore', kazao je Plenković.


Plenković je na pitanja novinara odgovarao nakon susreta s hrvatskim europarlamentarcima. Neki od zastupnika koji su bili na susretu su Tonino Picula, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Biljana Borzan.

'Sastanak je održan na moju inicijativu', kazao je, kako prenosi HRT, premijer Plenković. 'Vrijeme održavanja ovoga sastanka je vrlo dobro. Sastanak je vrlo koristan jer je na početku druge polovice mandata. Kao što znate, ovaj mandat traje pet godina, do sredine 2019. godine. Činjenica da je ovo prvi susret predsjednika Vlade sa zastupnicima u EP-u, a ja sam treći premijer otkad su zastupnici izabrani, mislim da dovoljno govori. Želim održavati kontinuirani dijalog sa zastupnicima u EP-u. Njih 11 ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu EU-a. Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su na dnevnom redu europskih institucija', kazao je između ostalog premijer.

Dubravka Šuica je zahvalila premijeru u ime Europske pučke stranke što su se zastupnici sastali prvi put u tri godine. Susret smatra od neprocjenjive važnosti. 'Predstavljamo građane Republike Hrvatske, ali naravno istovremeno predstavljamo ono što ova Vlada radi. Puno je tu tema', kazala je Šuica i napomenula kako smatra da je Europska unija malo poljuljana, ali nije ugrožena. 'Stoga ovaj populizam koji je na sceni želimo otkloniti', dodaje.

Tonino Picula
pozdravio je format sastanaka premijera sa zastupnicima u Europskom parlamentu. 'No treba pozdraviti i sadržaj - ono o čemu smo sat vremena raspravljali. Druga polovica našeg mandata teče, a već sada se lako može prepoznati da Unija ne izgleda onako kako je izgledala u trenutku kada smo izabrani u EP', izjavio je Picula.