POSJET PULI

Plenković o Beroševoj izjavi: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva

16.04.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je opovrgnuo bilo kakvu povezanost lokalnih izbora i reforme zdravstva ustvrdivši kako mu nije jasno otkud je u javnost došla takva teza, te ponovno istaknuo potrebu reforme, smanjivanja troškova, bolje kontrole i ušteda u zdravstvu.

'Što se tiče cijepljenja, izborili smo se za to da dobijemo dodatne doze Pfizerovog cjepiva. Radimo na tome da se iz nove ekstra doze, 50 milijuna za EU, dostave dodatne doze. To bi trebalo biti oko 455 tisuća doza. Moj dojam je da bismo ubrzanim cijepljenjem trebali dobivati. Ukupan broj Pfizerovih doza trebao bi biti oko 2,2 milijuna doza, plus Moderna i AstraZeneca. Time kompenziramo situaciju s AstraZenecom i da smo u okvirima da cijepimo što više. Cilj je da prvom dozom cijepimo više od 50 posto odraslog stanovništva do 1. srpnja', kazao je Plenković.

Odgovarajući na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša na saborskom odboru za zdravstvo da se s provedbom reforme čeka zbog lokalnih izbora, Plenković je tijekom posjeta Puli rekao da je takvu tezu Beroš "natuknuo, ali ona nije točna".

Odlučno je opovrgnuo da je reforma zdravstva povezana s lokalnim izborima, istaknuvši kako mu nije jasno kako je ta teza uopće dospjela u eter.

"Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladu idući tjedan", ustvrdio je dodavši kako je u prethodnom i ovom mandatu Vlade već doneseno dosta zakona koji se tiču zdravstva.

Na dodatno pitanje da je Beroš kazao kako čeka zeleno svijetlo premijera, Plenković je rekao da se u tom slučaju ne radi o zakonima.

Osvrnuo se i na kritike SDP-ovog Peđe Grbina na Nacionalni plan oporavka. 'Pa dobro, on je cementiran na 16 posto. Nacionalni plan obnove je jasan, resori mjesecima rade na tome. Za razliku od njegove teze da smo dobili najviše novca iz EU-a zato što smo najsiromašniji, moram reći da to nije točno. Grbina u raspravi o tome nisam ni registrirao', rekao je Plenković.

Rekao je da ga je Grbin jako razočarao te ga je prozvao da radi uz pomoć Pantovčaka. '"To vam je rezime hrvatske opozicije koju ne vodi uopće gospodin Grbin, nego ima potporu s Pantovčaka da ju vodi. Dakle to je jasno svima, bez asistencije ne bi nitko ni znao da je on predsjednik SDP-a", rekao je, uz ostalo, Plenković.

Plenkovića su novinari pitali i oko spornih pitanja platforme Cijepise.hr i tvrtki koje su angažirane. 'Nisam o tome razgovarao s Berošem, cijelu tu temu on mora pojašnjavati sam', kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Istri započeo je u poslovnoj zoni Milanezi u Višnjanu. U Puli se potom u podne sastao sa zamjenikom župana Fabrizijem Radinom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem.