iz bruxellesa

Plenković o Tolušićevoj kvadraturi: 'Koliko sam razumio, on će to sam pojasniti javnosti'

07.05.2019 u 20:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Bruxellesu da ne može komentirati medijske napise da je Blaž Curić, kum potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, zatražio od Franje Varge, optuženika iz 'afere SMS', da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ograđujući se da nema potrebnih saznanja. Izjasnio se i o problemu u kojem se našao ministar Tomislav Tolušić

"Što se tiče detalja koji izlaze u medijima, ja zaista nemam podataka iz istrage niti ih mogu imati kao predsjednik Vlade. Želimo da se cijela ta priča zaista rasvijetli do kraja i to govorim od početka", odgovorio je Plenković na pitanje novinara jeli on osobno ili njegov tim bio meta navodnog prisluškivanja.

>>>Policija pustila Vargu, na razgovor u Zagrebu pozvan Berislav Jelinić

"Znate da je fabriciranje navodnih SMS poruka između mene i Martine Dalić nešto što je pušteno u javnost, sigurno ne s ciljem da stabilizira vladu, nego da je destabilizira. S obzirom na kvalitetu uratka bilo je jasno da je riječ o fabrikaciji", rekao je Plenković.

Novinari su Plenkovića pitali i što će učiniti ako se pokaže da krak te skupine koja stoji iza afere seže do samog vrha HDZ-a.

"To ćemo kada zaista utvrdimo što je tu točno na stvari. Nemam te podatke, detalje i ne mogu o tome suditi. Kada dobijemo cjelovitu informaciju zakonitim, pravnim putem, kako je jedino i moguće, onda ćemo o tome razmišljati. U ovoj fazi ja jednostavno iz svoje ustavne i prave pozicije nemam dovoljno saznanja da izričem bilo kakav kategorički stav, a da nisam siguran u to što kažem", rekao je Plenković.

  • +12
Pretraga kuće Franje Varge u Belišću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Za medijske napise o različitim podacima površine kuće ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Plenković je rekao da će to sam ministar objasniti.

"Koliko sam razumio, on će to sam pojasniti javnosti. Mi smo jučer čuli i rekao mi da je nekoliko puta sve to objasnio", rekao je Plenković.

  • +7
Kuća ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX