afera sms

Policija pustila Vargu, na razgovor u Zagrebu pozvan Berislav Jelinić

07.05.2019 u 19:00

Bionic
Reading

Bivši policijski informatičar Franjo Varga, ranije optužen u aferi SMS, oko 18 sati pušten je iz osječke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je odavao službene tajne i povrijedio tajnost postupka

"O rezultatima današnje pretrage obiteljske kuće te ispitivanju osumnjičenika policija će obavijestiti nadležno državno odvjetništvo u Zagrebu. Kriminalističko istraživanje se nastavlja u smislu pretraga elektroničke oprema koja je oduzeta", doznaje se u srijedu u MUP-u.

Razlog novog postupka je tekst u Nacionalu od 30. travnja pod naslovom 'Transkripti o špijuniranju', u kojem je taj tjednik objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu suprugu potpredsjednika Sabora i HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

Nakon objave tog teksta tužiteljstvo je izvijestilo da je naložilo provođenje izvida policiji zbog sumnje na odavanja službene tajne i povredu tajnosti postupka, a istražitelji su potom došli do Varge kojemu su u prijepodnevnim satima pretražili kuću u Belišću.

Potom je odveden na razgovor u osječki PNUSKOK, a policija je izvijestila kako sumnja da je Varga tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se vodi protiv njega i drugih osumnjičenika.

  • +12
Pretraga kuće Franje Varge u Belišću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ispitan i glavni urednik Nacionala

Na razgovor u policiju, ali u Zagrebu, zbog toga je pozvan i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

"Ne mogu otkrivati detalje razgovora, jer su sukladno Zakonu o kaznenom postupku izvidi tajni. Nisam odao izvor informacija. U jednom dijelu diskutirali smo o širem kontekstu afere SMS. Iznio sam im svoje mišljenje o tome. Načelno, dobro je da institucije rade svoj posao. Za razliku od nekih, koji se žale da im institucije udaraju na obitelj i intimu, nemam nikakvih primjedbi na postupanje institucija", rekao je Jelinić za portal nacional.hr.

Tjednik koji već mjesecima detaljno prati aferu SMS u posljednjem je broju objavio da je u ožujku prošle godine Vargin suoptuženik Blaž Curić, inače Brkićev suborac, prijatelj i kum, zatražio od Varge da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, na što Varga navodno nije pristao.

MUP je potom izvijestio da je policija o svim saznanjima izvijestila državno odvjetništvo te da se kriminalističko istraživanje ovog slučaja nastavlja.

Inače, Varga je u ponedjeljak u Osijeku trebao dopuniti svoj iskaz pred Uskokovim istražiteljima u aferi SMS. Medijima je ranije izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. No, u ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Brkić je do sada odbacivao sve optužbe nakon što ga je policija ispitala kao osumnjičenika te kazneno prijavila zbog nedjela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

  • +2
Franjo Varga dolazi u osječki DORH Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX