završne točke

Plenković: 'Novi zakon o inkluzivnom dodatku uskoro na javnom savjetovanju'

05.09.2023 u 15:55

Bionic
Reading

U Supetru je u utorak otvoren Odjel za pružanje izvaninstitucionalnih usluga za više od 100 djece na Braču koja imaju poteškoća u razvoju, a predsjednik vlade Andréj Plenković na svečanosti je najavio skorašnju javnu raspravu o novom zakonu o inkluzivnom dodatku

"Prije dva dana u Vladi smo imali sastanak na kojem smo pripremali završne točke novog zakona o inkluzivnom dodatku koji će uskoro ići na javno savjetovanje", rekao je Plenković novinarima. Dodao je kako će naš obrazovni sustav u idućih nekoliko godina biti s novim i proširenim opsegom dječjeg doplatka i mjerama koje idu za tim da se pomogne djeci i roditeljima da žive kvalitetnije.

Premijer Plenković ocijenio je kako je to posebno važno na otocima, naglasivši da je današnje otvaranje u Supetru na Braču podružnice splitskog Centra za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, prvi takav Centar na otocima u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako je u zadnjih sedam godina otkako je premijer u hrvatske otoke investirano dvije milijarde eura, a u novom financijskom ciklusu osigurano je 150 milijun eura isključivo za otoke.

Osvrćući se na početan nove školske godine premijer Plenković je rekao kako je za osnovnoškolce osiguran besplatan prijevoz, obrok i besplatne knjige, što je ogromna pomoć roditeljima.

  • +2
Andrej Plenković u Supetru na Braču Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Nalazimo se pred najvećim investicijskim ciklusom ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, te ćemo u sljedećih nekoliko godina uložiti milijardnu i 700 milijuna eura u škole, sportske dvorane i vrtiće", poručio je Plenković, dodavši da će hrvatski obrazovni sustav za nekoliko godina biti u cijelosti jednosmjenski

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači " u Splitu, Snježana Ćotić, rekla je da će u ispostavi Centra otvorenog danas u Supetru, biti pet novozaposlenih stručnjak, od kojih nijedan nije s Brača, ali su se odlučili za posao i život na Braču.

Danas otvoreni Odjel u Supetru, dodala je, najprije će se baviti pružanjem usluga "rane razvojne podrške" djeci s poteškoćama u razvoju. Dosad je prijavljeno 35 djece za takve usluge, a na Braču je više od 100 djece s poteškoćama u razvoju, rekla je Ćotić.