podstrana

Plenković na otkrivanju spomenika Tuđmanu: Bio je jedini pravi suverenist

07.12.2023 u 18:45

Bionic
Reading

U parku na Petrićevu u Podstrani u četvrtak je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković koji je kazao da će, kako vrijeme bude prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika

Premijer je u svom govoru rekao kako će spomenik upotpuniti identitet tog kraja sa znakom poštovanja i simbolikom koju dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nosi za sve nas, za modernu, slobodnu, suverenu Hrvatsku gdje je sintetizirao svoje životno iskustvo, svoj rad i ideje, te želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakog naroda, a to je da ima svoju državu.

  • +13
Spomenik Franji Tuđmanu u Podstrani Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

​"Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam", rekao je Plenković.

Dropuljić: Vrijednost spomenika visokog 2,20 metara je 48 tisuća eura

Načelnik Podstrane M​ijo Dropuljić je rekao da je vrijednost spomenika visokog 2,20 metara 48 tisuća eura, te da je izrađen od bronce. Napomenuo je i kako je park u kojem je smješten dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo.​ Osmišljen je kao nova hortikulturalna zona površine oko tisuću metara kvadratnih​, a unutar ​njega se nalazi spomenik utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu​ rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

​Akademskom kiparu Ivanu Kujundžiću trebalo je osam mjeseci da izradi spomenik za koji je rekao da je dinamičan s valovima, vjetrom i morem koji asociraju na turbulenciju samog vremena i nevera, a podsjeća i na burnu hrvatsku povijest. Želio je naglasiti oslobođenost dr. Franje Tuđmana i uniformnost kravate i odijela, želio ga je prikazati kao narodnog čovjeka sličnijeg ribaru i težaku, običnom čovjeku nego jednom uštogljenom političaru, kazao je Kujundžić.

Bačić o Dalmacijavinu: Sljedećih dana bit će isplaćene sve tražbine​

Prije otkrivanja spomenika premijer je zajedno s ministrima Brankom Bačićem i Tomom Medvedom, te županom Blaženkom Bobanom u Splitu nazočio potpisivanju Ugovora o dodjeli poslovnog prostora u Ulici Ruđera Boškovića. Nakon toga se održao sastanak s radnicima Dalmacijavina.

Ministar Branko Bačić je nakon sastanka kazao da su potraživanja radnika oko osam milijuna eura, te podsjetio kako je ta firma dugi niz godina bila okosnica vinogradarstva i vinarstva juga Hrvatske i Dalmacije. Najavio je da će Centar za restrukturiranje i prodaju sljedećih dana u potpunosti isplatiti sve tražbine svim radnicima.

"Svih 555 radnika očekuju svoje sudski priznate tražbine, postupak je u tijeku. Vidjet ćemo kojim redoslijedom će se sve događati. Radnici Dalmacijavina zahvaljuju svima, a najviše Vladi i ministru Branku Bačiću koji su prepoznali problem", izjavila je na kraju predsjednica sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'