PREMIJER NA INTERLIBERU

[FOTO/VIDEO] Plenković reagirao na Milanovića: Stalno izvrće jednu lažnu tezu o Vladi i Agrokoru, to je loše; ovo drugo su bezvezarije

11.11.2022 u 18:45

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas na Zagrebačkom velesajmu 44. međunarodni sajam knjige - Interliber. Uz premijera Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Plenkovića su novinari pitali da komentira današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića.

'Ne znam je li baš aludirao na mene', kazao je Plenković na primjedbu da su incidenti u Vukovaru uvijek bili od strane onih koji su sada na vlasti.

  • +3
Andrej Plenković na Interliberu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Ono što je puno lošije, ono što sam ja vidio da je govorio, on stalno izvrće jednu lažnu tezu, a to da je Vlada izručila Agrokor ruskim bankama. On kao pravnik zna da su ruske banke bili kreditori bivšem vlasniku Todoriću, koje on nije bio u stanju vratiti njima, ali i brojnim drugima. Vlada je poduzela odvažan korak, spasila radna mjesta, dobavljače i OPG-ovce. Kompanija se digla s poda i vraća se na tržište u razinu. Ići s ovakvim tezama je lažno. Ovo drugo su bile bezvezarije. On je ove godine odlučio otići u Škabrnju i to je dobro. MI ćemo otići u Škabrnju nakon što završim susret sa španjolskim kraljem koji je u Hrvatskoj 17. studenog pa ćemo to popodne otići u Škabrnju, a sutradan ćemo biti u Vukovaru kao što smo bili sve ove godine. Očekujem da u Vukovaru bude dostojanstvo. Njegovu politizaciju ostavimo za neko drugo vrijeme', kazao je Plenković.

Komentirajući ekonomske prognoze Europske komisije, prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo ostvariti rast od šest posto, sljedeće godine jedan posto, a 2024. godine dva posto, dok bi inflacija ove godine trebala dosegnuti 10.1 posto, Plenković je rekao da je zaista zadovoljan procjenom.

'Ove revidirane jesenske procjene Europske komisije potvrđuju ono što kontinuirano govorimo. Oni su revidirali s proljetnih prognoza rasta za Hrvatsku od ove godine, koje su bile 3,4 posto na šest posto. Vidimo da je to doprinos izvoza, ulaganja i EU fondova, mjera Vlade, potrošnje i turizma. Procjena od šest posto je nešto optimističnija, nego što je imala Vlada. Ohrabruje da smo među pet država s najvišom stopom rasta u ovoj godini. To je jako dobar zalog za iduću godinu kad se očekuje usporavanje ekonomije, njihova procjena je jedan posto, a naša je na 0,7. Jako dobro konvergiraju procjene o inflaciji u idućoj godini, a ona je upola manja nego u ovoj godini', kazao je Plenković, prenosi HRT.

Premijer Plenković je rekao kako će Hrvatska biti u drugom kontekstu gdje je puno zaštićenija zbog članstva u eurozoni i gdje se odgovornom politikom javnih financija akumulirao jedan određeni fiskalni kapacitet za potporu građanima u energetskoj krizi.

'Isto tako u reputacijskom smislu, zemlja koja ima jasan cilj - dva sidra su bila europodručje i Schengen. Za koji tjedan ćemo ostvariti oba cilja. Na investicijskom kreditnom rejtingu nam je to veliki uspjeh čije ćemo efekte s godinama u potpunosti razumjeti. Mi smo bili skromni u našoj procjeni', rekao je.