analiza intervjua ZA RTL

Plenković možda djeluje bahato, ali mu se ljulja tlo pod nogama

14.06.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao da izmiče tlo pod nogama, istaknula je mr.sc. Ljiljana Buhač, stručnjakinja za komunikaciju i neverbalnu komunikaciju, analizirajući za tportal njegov sinoćnji intervju za RTL Danas. Izbjegavajući odgovor na pitanje o spomen-ploči u Jasenovcu, premijer se poslužio verbalnim napadom na novinarku Damiru Gregoret, a visokoj razini njegova stresa svjedoči i njegova izražajna gestikulacija. No što se tiče najspornijeg dijela intervjua, Plenkovićeve rečenice 'To im nećemo dopustiti', u sklopu seta pitanja o bračkom iskustvu Janice Kostelić, analitičarka smatra da se ne može sa sigurnošću zaključiti da se ta poruka odnosi isključivo na SDP-ove performere, a ne i na huligane

Ljiljana Buhač obrazlaže da se razumijevanje, točnije 'prijevod' onoga što je Plenković za RTL dvosmisleno rekao temelji na osobnim percepcijama gledatelja i slušatelja. 

'Stvar je percepcije i toga kako je tko slušao. Novinarka je krenula s pitanjem o ponašanju prema Janici, a u idućem potpitanju Plenković je to povezao sa SDP-om i prenio slučaj na političku razinu. Njegova izjava može se iščitati 'slijeva nadesno', ali i obratno. Novinarka je bila spretna i pucala je potpitanja, a premijer nije precizno odgovarao na njih, već je poslao dvosmislenu poruku. Sada možemo kalkulirati je li mislio na SDP ili na određeni stav i ponašanje politike prema huliganstvu. Političke tenzije takve su da čujemo samo izvatke, a ne čujemo cijeli kontekst', kaže Buhač. 

Inače, sa sigurnošću se može zaključiti da je premijer poljuljan, iako nastoji ostaviti dojam da drži situaciju pod kontrolom, ocjenjuje stručnjakinja. 

'Pogledajte mu položaj ruku – tipičan položaj prepletenih prstiju znači visoku razinu stresa. Počeo je imati, što do sada nije bilo slučaj, samoutješne radnje, poput rukovanja samog sa sobom, što se u neverbalnoj komunikaciji čita kao poruka 'preživjet ćeš ti to, samo polako'. Sve više se kod premijera uočava i sarkazam, poput odgovora o 'županu Bulju' ili 'sladoleda za huligane'. To je čisti sarkazam, koji se inače pojavljuje u životu kada određena osoba traži način da se zaštiti jer je oslabljena i ne raspolaže jakim argumentima', napominje Buhač.

Dodaje da premijeru očito nije lako jer se bori na više frontova i mora kombinirati sve bitke, što se reflektira i na njegovu držanju.

'Vidi se to i po njegovim ramenima. Baš u ovom intervjuu za RTL mogli ste vidjeti da on više ne sjedi uspravno, a unatoč njegovoj aroganciji, ramena su mu bila pogrbljena kao da mu je sav teret ovog svijeta pao na leđa. Kad promatrate mikrosignale osobe, pratite i zjenice očiju, a kod premijera me one nisu uvjerile u neupitnost izrečenog', kazuje Buhač.

Pitanje o sudbini spomen-ploče u Jasenovcu premijer je izbjegao tako da je novinarki na jedno od brojnih potpitanja kratko odgovorio: 'Niste me dobro slušali.' 

'To je bio napad na novinarku jer nije htio odgovoriti, a zapravo ni prethodno nije dao odgovor. To iščitavanje agresivnosti može biti i njegov obrambeni stav. Dakle uistinu ne znamo sve postupke oko ploče u Jasenovcu, to je i pravna zavrzlama, ali činjenica je da se time manipulira u javnom prostoru, što rezultira daljnjim zbunjivanjem građana i jačanjem njihove podijeljenosti na 'lijeve' i 'desne'. Događa se to da ni sami političari ne žele jasno predstaviti stvari jer im nered zapravo odgovara', uočava Buhač.

'Plenkoviću ide na živce to što mora razgovarati s novinarima'

Primjećuje, nadalje, da se na Plenkoviću i sinoć vidjelo, kao i u posljednjih nekoliko navrata, da mu ide na živce to što mora razgovarati s novinarima. 'To ga opterećuje i to se vidi na njemu, postaje rezak, sarkastičan, a to je onda znak da mu se malo ljulja tlo pod nogama. Stjeran je u kut i doveden u situaciju da se stalno opravdava i brani, a to ga nervira.'

Ali premijer ipak pristaje na intervjue i kako to da se nije barem na neko vrijeme povukao?

'To mu je onda politička smrt. Kad te novinari uzmu na zub, to se teško kasnije može oprati, koliko god išli u pozitivnom smjeru. Na premijeru se vidi da nije pod kontrolom nekoga tko bi mu trebao kontrolirati izjave jer prije ovakvih intervjua valja iskomunicirati kako to publika čuje. Nije važno što on kaže, nego što smo mi čuli, a očigledno postoje šumovi u izrečenom', upozorava stručnjakinja.

Po njezinu sudu, premijer Plenković uspješan je u onom što je dosad napravio, ali sada se vidi da je uzdrman i zabrinut jer uz eksterne napade ima probleme i unutar vlastitih krugova. A što mu preporučuje? 'Ili odmor ili da počne davati kratke, konkretne i jasne informacije, bez mogućnosti dvosmislenog tumačenja.'

Upravo tako je međutim šef diplomacije u ostavci Davor Ivo Stier prezentirao svoju ostavku, sazvavši novinare na Zrinjevac i uskrativši im mogućnost postavljanja pitanja.

'To nije dobro, jer to je doslovce mogao napisati i poslati u priopćenju. Valjda je htio da se njegova izjava slikom zabilježi jer on sebe vidi kao lidera, iako to nije. On nije čovjek koji će pokrenuti mase i kojega će ljudi slijediti, osim možda 'časnih sestara'. Vidite da ni u MVEP-u nije mogao brzo donositi odluke, a upravo to jedna je od karakteristika lidera koji se ne libe rizika. To je, ujedno, ometajući faktor i kod Plenkovića jer on voli imati sve pod kontrolom, a ponekad treba donijeti i odluke koje nisu popularne, pa ih poslije možete popeglati', savjetuje Buhač.