odgovor predsjedniku

Plenković: Milanović vrši pritisak na Vrhovni sud i generira mržnju protiv HDZ-a

28.06.2021 u 18:27

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako javnost mora znati da predsjednik Republike Zoran Milanović u proceduri predlaganja predsjednika Vrhovnog suda krši zakone, ne poštuje Ustavni sud, vrši enorman pritisak na Vrhovni sud i generira mržnju i laži prema HDZ-u

To je nešto što predsjednik Republike ne može i ne smije raditi. Neće mu to proći, poručio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Odbacio je tezu o prepucavanju s predsjednikom Milanovićem imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

"To je medijska teza. On radi protiv zakona. Stav i pozicija HDZ-a je bila principijelna, glasanje (u Saboru o predsjednikovoj kandidatkinji Zlati Đurđević) nije moglo drugačije završiti", rekao je premijer.

Plenković je ocijenio i da Milanović vrši golemi pritisak na pravosudni sustav.

"On bi trebao biti kompletno neutralan u odnosu na političke stranke. Jedino što radi je pritisak na suce Vrhovnog suda - to je neprihvatljivo, neshvatljivo i za svaku osudu", ocijenio je. 

S obzirom da se očekuje raspisivanje trećeg javnog poziva za čelnika Vrhovnog suda, na novinarski upit hoće li eventualni novi kandidat biti prihvaćen u Saboru ako Milanović ispoštuje zakon i predloži nekoga tko se prijavi na javni poziv, Plenković je rekao da ne zna.

''Mi ćemo bdjeti nad tim da to bude zakonita procedura, kao što ova zadnja nije bila. Ako je zakonito - to je pozitivno'', rekao je premijer.

Za sutra je  predviđen Plenkovićev odlazak u Petrinju, a isti dan SDP pokreće novu interpelaciju o propustima u obnovi nakon potresa.

 ''SDP je na 13 posto, moraju nešto glumiti da rade'', komentirao je premijer SDP-ov rejting i novu interpelaciju.

Vezano uz obnovu nakon potresa, rekao je da su osigurani veliki izvori sredstava te je sada na svim akterima da se proces ubrza s tim da procedure moraju biti zakonite i transparentne.

 "Svi se moraju ubrzati, a ministar Horvat nas o tome redovito izvještava, rekao je Plenković.

Na pitanje o anketama o rejtingu u kojima najbolje "stoji" Tomislav Tomašević, rekao je da je to očekivano s obzirom na to koliku medijsku potporu uživa Tomašević, a takav medijski suport, kaže, nije nitko u Hrvatskoj imao zadnjih 20 godina. 

"Gdje bih ja bio da sam imao samo 10 posto od njegovog medijskog suporta. Mi rejting dobivamo na temelju rada, a ne suporta", poručio je.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv covida te čestitao svim 44 posto odraslih građanima koji su se cijepili, istaknuvši da je to  pravi domoljubni potez.

"Ne znam zašto se ostali nisu cijepili. Taj koji se ne cijepi, očito ne prati igru. Sve diljem Hrvatske molim da ubrzaju taj proces. Imamo 670.000 doza na lageru. Naši susjedi bi bili sretni da im doniramo, a možda ćemo morati i to napraviti", rekao je na kraju premijer Plenković.