premijer u versaillesu

Plenković: Letjelica je ruske proizvodnje, Orban mi je rekao da je došla iz Rumunjske

11.03.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Letjelica koja se sinoć srušila na Jarunu ruske je proizvodnje, a ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema riječima Viktora Orbana tamo je došla iz pravca Rumunjske. Letjela je nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu, izjavio je premijer Andrej Plenković u Versaillesu u petak, završnog dana neformalnog sastanka na vrhu EU

'Dobro je što nema ozlijeđenih i što je letjelica pala tamo gdje nema kuća ili zgrada. Nadležne službe obavljaju izvide. Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba', rekao je Plenković, dodajući da se u ovom trenutku ne može tvrditi je li u pitanju neka pogreška ili je izgubljena kontrola.

Dodao je da će u svakom slučaju svi maskimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu.

Podsjetimo, sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma 'Stjepan Radić' na Jarunu pala je letjelica, napravivši krater u zemlji. Pronađena su dva padobrana, a policija je poručila da 'nema razloga za uznemirenost'.

Nekoliko sati nakon incidenta, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone Tyler Rogoway oglasio se s tezom da se u Zagrebu srušio izviđački dron Tu-141 Striž.

  • +11
Eksplozija Jarun Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak na kojem su bili potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenom padu besposadne letjelice vojnog tipa koja je u hrvatski zračni prostor ušla brzinom od 700 km/h na visini od 1300 metara. Sigurnosno-obrambeni sustav aktivirao je međunarodnu suradnju, posebice s NATO-om, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.