NEIZVJESTAN ISHOD

Plenković o strci s manjincima i DP-ovcima u Vladi: Brzo hvataju konce

24.05.2024 u 18:30

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a sudjuje na predstavljanju kandidata kod Providurove palače u Zadru. Rekao je da se HDZ veseli nadolazećim europskim izborima

Novinari su ga pitali da komentira mandat Zlate Hrvoj Šipek na čelu DORH-a. a Plenković je kazao kako joj je zahvalan na angažmanu i dodao kako je provodila zakon.

"Mislim da je postigla niz postignuća", kazao je Plenković i poželio joj sreću. "Od novog državnog odvjetnika očekuje da nastavi raditi ono što mu je zadaća. Dakle u potpunosti neovisno, samostalno provoditi zakon", rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

"Vlada funkcionira odlično", rekao je premijer, dodajući da novi članovi iz DP-a brzo "hvataju konce".

"Odbor za ljudska prava je odbor kojim predsjedaju predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Koliko su mi rekli kolege, 24 godine u nizu", rekao je premijer i dodao kako je, prema tome, na nacionalnim manjinama da predlože kandidata za predsjednika tog odbora.

>>> Ultimatum Furija Radina DP-u: Ili Pupovac na čelu odbora ili nitko!

O rezoluciji UN-a o Srebrenici

Predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da je poslao pismo premijeru, a Plenković kaže kako ga još nije vidio.

"Što se tiče našega stava oko Srebrenice, što se tiče našega stava oko ove rezolucije - ona je potpuno u crti vanjskopolitičkih stajališta Hrvatske. Ne vidim tu ikakav element koji bi odstupao od dosadašnjih stavova Hrvatske", kaže premijer.

  • +5
Plenković u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Pupovac: Glasanje o odboru za manjine odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u petak da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dok se ne stišaju nepotrebno izazvane "strasti i buka".

Na sljedećem zasjedanju Sabora bit će prilika da se taj posao odradi, vjerujem u skladu s odlukom Kluba zastupnika nacionalnih manjjina i svih koji u njemu surađuju i donose strateške odluke o svom djelovanju, a među njima je i odluka o Odboru i predsjedniku Odbora, rekao je Pupovac uoči otvorenja Srpskog kulturnog centra u Osijeku.

Naime, Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela, samo nije konstituiran Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i još se ne zna tko će biti predsjednik tog odbora.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek najprije je izjavio kako im tek predstoje razgovori tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora, a nakon toga je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin poručio da su se dogovorili i da je njihov izbor čelnik SDSS-a Milorad Pupovac. Iz redova Domovinskog pokreta poručili su da su protiv toga da na čelu odbora sjedi predstavnik SDSS-a.

sve osim nogometa