kriza u koaliciji

Ultimatum Furija Radina DP-u: Ili Pupovac na čelu odbora ili nitko!

24.05.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Prva kriza vladajuće većine buknula je jučer poslijepodne oko čelnog mjesta saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. DP je ustvrdio da HDZ želi na to mjesto predložiti SDSS-ovog Milorada Pupovca, dok su iz HDZ-a to demantirali

Iako je tijekom dana izgledalo da bi manjinci mogli predložiti i nekog drugog na mjesto predsjednika tog odbora, poslijepodne je stigao ultimatum.

'Predložit ću na sastanku Kluba nacionalnih manjina da predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalnih manjina bude Milorad Pupovac i da kao Klub ne dajemo nikakav drugi prijedlog osim njega. Bit ćemo jedinstveni jer je Pupovac čovjek koji ima najviše iskustva, poslije mene, ali ja sam potpredsjednik Sabora', rekao je predstavnik talijanske manjine Furio Radin za Jutarnji list. Dodao je i da se s DP-om treba razgovarati i objasniti im da su u zadnjih četvrt stoljeća o predsjedniku Odbora za nacionalne manjine odlučivali predstavnici manjina i da je to 'postalo nešto poput stečenog prava'.

Iako je predsjednik Kluba Vladimir Bilek ranije izjavio kako im tek predstoje razgovori tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora pa da zato na jutrošnju sjednicu Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove nisu uputili svoj prijedlog, Radin je, suprotno tome, kazao da su o SDSS-ovu Pupovcu već odlučili te da smatra da od toga ne bi smjeli odustati.

A prijedlog svog predsjednika ovog Odbora nisu uputili nakon što se u četvrtak navečer HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret oštro usprotivio tome. Naime, DP-u je neprihvatljivo da na čelu Odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a. Radin naglašava kako o tome odlučuje njihov Klub.

  • +7
Milorad Pupovac Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Jest da spada ovaj Odbor uz vladajuće, ali kad su Karamarko i Orešković vodili Vladu mi smo bili u oporbi i bez obzira na to su pitali Klub manjina da predloži kandidata za predsjednika Odbora. Sada se to ne radi, a ja se bojim da nije to iz etničkih razloga jer bi to onda zaista bilo 19. stoljeće', kazao je. Na pitanje zašto onda nisu prijedlog dostavili Odboru za izbor i imenovanja, Radin je poručio kako to nije stvar formalne nego sadržajne naravi.

"Pustimo birokraciju, kada se nešto želi napraviti, to se napravi", dodao je. Istaknuo je kako su se u Klubu manjina o Pupovcu kao predsjedniku Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina usuglasili još kada su se dogovorili da on bude potpredsjednik Sabora. "Dakle prije dosta vremena. Pupovac je bio do sada predsjednik Odbora i nastavit ćemo s time", rekao je. Radin je, kaže, siguran da je Bilek razgovarao s HDZ-om i upoznao ih s prijedlogom manjinaca o Pupovcu.

  • +5
Press konferencija Marka Milića i Vladimira Bileka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Što se mene tiče ta priča mora završiti da se poštuje naše mišljenje. Nije da nas se pita o puno stvari, ali bi nas se trebalo barem pitati o stvarima koje se tiču direktno nas. I taj red je uvijek poštivan i od desnih i lijevih vlada", naglasio je Radin. Smatra da bi odustajanje od Pupovca bio pogrešan put za Klub manjinaca, a DP, dodao je, ima priliku glasati protiv. "Ja sam siguran da se taj koalicijski dogovor s HDZ-om ne odnosi i na Parlament", rekao je govoreći o uvjetu DP-a da SDSS ne smije biti dio ni većine ni Vlade. Pije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica, koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

„Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora, između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči", kazao je. Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose. "Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni", poručio je.

Podsjetimo, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel jučer je za Jutarnji list rekao kako je do njega došla informacija da će HDZ podržati prijedlog da se za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere lider SDSS-a Milorad Pupovac. Peternela je posebno naljutila činjenica kako spomenuti saborski odbor spada u kvotu parlamentarne većine.

  • +5
Igor Peternel Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine', poručio je, a zbog svega su u DP-u zaprijetili i raskidom koalicije.

Iz HDZ-a su pak sve to demantirali. 'Netočan je navod da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednika tog Odbora predlaže Klub manjina, što je redovita praksa bila i u prijašnjim sazivima Hrvatskog sabora i oni će o tome donijeti svoju odluku nakon što obave konzultacije unutar svog Kluba. Mi ćemo podržati njihov prijedlog uvažavajući i stav partnera, DP-a i drugih stranaka koje su dio parlamentarne većine', kazao je za tportal glasnogovornik Vlade Marko Milić. Izbor čelne osobe Odbora za ljudska prava trebao je jutros biti tema na saborskom Odboru za izbor, imenovanje i upravne poslove, no glasanje o tome je odgođeno.

Kako piše Jutarnji list, predstavnici nacionalnih manjina na sjednici su tražili time out da provedu konzultacije i usuglašavanje oko predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je tradicionalno u parlamentarnoj praksi u rukama nacionalnih manjina, a DP je izričito protiv toga da na čelu odbora sjedi predstavnik SDSS-a.

sve osim nogometa