ispunio zakonsku obvezu

Plenković izmijenio imovinsku karticu: Korigirao je plaću, ali i suprugin radni status

Ana Maslać Plenković, Andrej Plenković

Ana Maslać Plenković, Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u zadnjim danima 2019. izmijenio je svoju imovinsku karticu. Osim korekcije plaće koja mu je očito porasla, unesena je promjena vezana za radni status njegove supruge Ane Maslać Plenković, zaposlenice Hrvatskog sabora

Kako je Plenković unio u imovinsku karticu, njegova supruga od veljače 2018. je na odobrenom mirovanju radnog odnosa.

To znači da se Maslać Plenković, nakon što je prošla godina dana porodiljnog dopusta na kojem je bila nakon što je u veljači 2017. rodila svoje drugo dijete - kćer Milu, zatražila mirovanje radnog odnosa tijekom kojeg neće primati plaću.

Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je Plenković i naveo u izmjeni imovinske kartice, nakon što je iskorišteno pravo na rodiljni i roditeljski dopust jedan od zaposlenih roditelja ima pravo ne raditi do navršene 3. godine života djeteta.

Za to vrijeme prava i obveze zaposlenog roditelja iz radnog odnosa miruju, a pravo na obvezno zdravstveno osiguranje te pravo na mirovinsko osiguranje ostvaruje se prema propisima kojima je uređeno to pravo.

Plenkoviću plaća u mandatu narasla za gotovo četiri tisuće kuna

Plenković zabilježio i porast plaće Plenković je u najnovijem izdanju imovinske kartice od 30. prosinca 2019. unio i korekciju svoje plaće.

Ona sada iznosi 22.004 kuna neto, dok je u imovinskoj kartici iz prethodne godine njegova premijerska plaća iznosila 21.655 kuna.

Kada je stupio na tu dužnost krajem 2016. plaća mu je iznosila 18.236. kuna. 

S obzirom na to da kćer Plenkovićevih u veljači ove godine navršava tri godine, pretpostavlja se da će se premijerova supruga nakon toga vratiti na svoje radno mjesto šefice Saborske službe za pravne poslove.

Ana Maslać Plenković minimalno se pojavljuje u javnosti. Mogli smo je vidjeti u pratnji supruga i djece tijekom posjeta papi Franji 2017. i tijekom posjeta kineskog premijera 2019., kad je s njegovom suprugom obišla Nacionalni park Plitvička jezera.

  • +3

Ana Maslać Plenković, Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Maslać u Hrvatskom saboru radi od 2007., a godišnji prihodi od plaće su joj 121.384 neto. Supružnici Plenković osim trogodišnje Mile imaju i petogodišnjeg sina Marija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!